24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλοκαιρινός, το ημερολόγιο πλέον δείχνει φθινόπωρο με αποτέλεσμα πολλοί να είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πότε θα πραγματοποιηθεί η χειμερινή αλλαγή ώρας για το 2024.

Για αυτούς που δεν… ανυπομονούν ιδιαίτερα να βλέπουν να νυχτώνει νωρίτερα, έχουμε καλά νέα καθώς η αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 27 Οκτωβρίου, όταν και οι δείκτες των ρολογιών από τις 04:00 θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Για το τυπικό του πράγματος, μένει η επίσημη επιβεβαίωση για την αλλαγή ώρας από το υπουργείο Μεταφορών.

Σημειώνεται πως η αλλαγή της ώρας έχει ως σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή της χειμερινής ώρας. Ωστόσο, στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον καθώς συνέπεσε με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Αλλαγή και στις ώρες κοινής ησυχίας

Άλλη μια αλλαγή μετά από αυτή της ώρας έρχεται καθώς σιγά σιγά φτάνουμε στο σημείο που αλλάζουν και οι ώρες κοινής ησυχίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η Οκτωβρίου αλλάζουν οι ώρες της κοινής ησυχίας με τους παραβάτες να διώκονται σε βαθμό πταίσματος.

Ειδικότερα, οι ώρες κοινής ησυχίας για τη χειμερινή περίοδο, το χρονικό διάστημα, δηλαδή, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου, οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 07:30

Υπενθυμίζεται ότι για τη θερινή περίοδο που ξεκινά την 1η Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου είναι από τις 15:00 έως τις 17:30 και από τις 23:00 έως τις 07:00.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό