26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Αλλαγή σκυτάλης στην Ερυθρά Θάλασσα-Επιστρέφει η «ΥΔΡΑ» και φεύγει η φρεγάτα «ΨΑΡΑ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας αναμένεται να επιστρέψει η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», τις επόμενες ημέρες -αν όχι και αύριο- όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές στην «Ν».

Ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβει δράση στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», προκειμένου να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την τρίμηνη αποστολή της.

Η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού έχοντας ολοκληρώσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ούτως ώστε να συνοδεύσει με ασφάλεια εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, σημείο που απειλείται από τους προσκείμενους στο Ιράν αντάρτες Χούθι και έχοντας φέρει εις πέρας με επιτυχία τις εν πλω δοκιμές, παίρνει τη θέση της φρεγάτας «ΥΔΡΑ».

Το αντι-drone σύστημα και η ΕΑΒ

Στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» έχει εγκατασταθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ένα σύστημα αντί-drone που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύστημα που όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία. Πρόκειται για ένα σύστημα με στόχο την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Διαθέτοντας παθητικό δέκτη, μπορεί και εντοπίζει drone το οποίο σε συνέχεια «δίνει» σήμα παρεμβολών.

Η ΕΑΒ, που ήδη έχει μπει στο «πετσί» της καινοτομίας και με στόχο να υπηρετήσει της ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησε τις απαραίτητες εργασίες ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ».

Πέραν αυτού, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» όπως και η «ΥΔΡΑ» -με εκτόπισμα 3350 τόνους- διαθέτει 16 πυραύλους ESSM, δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones.

Επιπλέον έχουν τοποθετηθεί συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αν και γερασμένη η φρεγάτα «ΥΔΡΑ»- καθότι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ του ΠΝ (ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΣΑΛΑΜΙΣ, ΨΑΡΑ) μετρούν σχεδόν 30 χρόνια-  κατάφερε και έφερε εις πέρας την αποστολή της.

Η πρώτη εμπλοκή

Στις 13 Μαρτίου έβαλε για πρώτη φορά κατά δυο μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ βρισκόταν σε καθήκοντα προστασίας ενός εμπορικού πλοίου, με το κύριο πυροβόλο των 5 ιντσών αλλά και δεύτερη στις 25 Απριλίου όπου έβαλε με πυροβόλο κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής καταρρίπτοντας το ένα, ενώ το άλλο απομακρύνθηκε από το σημείο.

Σημειώνεται ότι η ελληνική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού πλέει από το λιμάνι του Τσιμπουντί και ανατολικά.

«ΑΣΠΙΔΕΣ»: Απρόθυμοι οι Ευρωπαίοι για ενίσχυση της επιχείρησης

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: «Καμπανάκι» για ανάγκες επιπλέον πλοίων και πόρων

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό