21 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλβαρντ: «Θα έχετε αίμα στα χέρια σας», αν κάνετε πίσω στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ειδήσεις Ελλάδα

διαίτερα επικριτικός προς τις πλουσιότερες χώρες εμφανίστηκε ανώτατος σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνοντας πως, αν οι ανεπτυγμένες χώρες θεωρούν πως η πανδημία έχει τελειώσει, καλό είναι να βοηθήσουν και τις φτωχότερες χώρες να φτάσουν στο σημείο αυτό.

Σημειώνεται πως, πρόσφατα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως η πανδημία κοροναϊού τελείωσε, ενώ από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, έχει περιοριστεί να υποστηρίξει πως το τέλος της πανδημίας είναι ορατό.

Μιλώντας στο Reuters, ο ανώτατος σύμβουλος του διεθνούς οργανισμού, Μπρους Άλβαρντ μίλησε ενάντια στην προοπτική οι πλουσιότερες χώρες να κάνουν βήματα πίσω από την αντιμετώπιση του κοροναϊού, δεδομένου πως οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν φτάσει στο σημείο αυτό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ενόψει μελλοντικών κυμάτων. Για το λόγο αυτό ξεκαθάρισε πως οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να συνεχίζουν να στηρίζουν τις φτωχότερες χώρες για να φτάσουν σε ανάλογο επίπεδο.

«Εάν πάτε για ύπνο αυτή τη στιγμή και το επόμενο κύμα μας πλήξει σε τρεις μήνες… Θεέ μου, θα έχετε αίμα στα χέρια σας» τόνισε, σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο.

Υπάρχουν ακόμη ανεμβολίαστοι Ο κ. Άλβαντ είναι επικεφαλής συντονιστής της ACT-Accelerator, που είναι η συμμαχία που δημιουργήθηκε μεταξύ του ΠΟΥ και των διεθνών οργανισμών υγείας με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να αποκτήσουν επίσης πρόσβαση σε εργαλεία για την καταπολέμηση της Co-19 και κυρίως εμβόλια, καθώς υπάρχουν ακόμη πολίτες ανά τον κόσμο που δεν είχαν πρόσβαση ούτε στην πρώτη δόση.

Ειδικά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες η πρωτοβουλία έχει θέσει σαν στόχο να παραδώσει εμβόλια στο περίπου ένα τέταρτο των εργαζομένων υγείας σε όλο τον πλανήτη που παραμένει ακόμη ανεμβολίαστο, όπως και σε ηλικιωμένους που δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε την πρώτη δόση.

Εξάλλου, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο κορονοϊός… ήρθε για να μείνει, οπότε αν τα συστήματα στήριξης χαλαρώσουν, νέα κύματα μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό