26.8 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Αλβανία: Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στην ΕΕ – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Τιράνων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανοίγει επίσημα το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

«Η Αλβανία θα είναι η πρώτη από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες που θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την αναθεωρημένη μεθοδολογία της διεύρυνσης, η οποία θα είναι μια κομβική στιγμή για τη χώρα αυτή των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουγγρικής προεδρίας.

The 2nd Intergovernmental Conference with Albania has just begun in Luxembourg with @ediramaal and FM Péter Szijjártó. Stay tuned for the press conference, streamed LIVE on our X channel. pic.twitter.com/GgfleqlgPn

— Hungarian Presidency of the Council of the EU 2024 (@HU24EU) October 15, 2024

Η πρώτη αυτή δέσμη των ενταξιακών κεφαλαίων αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, που πρέπει να επιλύσει η Αλβανία ως υποψήφια χώρα. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει πέντε κρίσιμα κεφάλαια:

1. Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα.

2. Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.

3. Δημόσιες προμήθειες.

4. Στατιστικές.

5. Οικονομικός έλεγχος.

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (Coreper) συναίνεσε να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς τη Βόρεια Μακεδονία, αποσυνδέοντας τα 2 κράτη-μέλη, κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση των Σκοπίων.

Η Αλβανία, κατέθεσε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ το 2009. Αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Τιράνων – Βρυξελλών, η Κομισιόν θα εξετάσει κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (πχ οργανωμένο έγκλημα), στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη – μέλη ομόφωνα για την ένταξή της και τέλος θα χρειαστεί το πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Γ. Γεραπετρίτης: Η πρώτη δέσμη κεφαλαίων για την Αλβανία πρέπει να περιλάβει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό