21 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ακόμη και μια ήπια πορεία του co μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακόμη και μια ήπια πορεία του Co-19 μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα, τονίζουν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Hamburg-Eppendorf (UKE), στο Αμβούργο. 

Ο ιός μπορεί να βλάψει τις λειτουργίες της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες .

Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα του 2020 Συνολικά 443 μη εμβολιασμένα άτομα εξετάστηκαν εκτενώς για τη «Μελέτη Υγείας της πόλης του Αμβούργου». Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργία στο καρδιαγγειακό και αγγειακό σύστημα, τους πνεύμονες, τα νεφρά και στον εγκέφαλο και τις πιθανές επακόλουθες βλάβες ,σε άτομα που νόσησαν από τον co,κατά μέσο όρο δέκα μήνες μετά.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν καθόλου, ήπια ή το πολύ μέτρια συμπτώματα τη στιγμή της μόλυνσης και ουδείς χρειάστηκε εντατική ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο όγκος των πνευμόνων των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 3% και η απόδοση της νεφρικής λειτουργίας κατά 2%. 

Οι καρδιολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι   η καρδιακή τροπονίνη – ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα, η αύξηση του οποίου υποδηλώνει βλάβη στην καρδιά – αυξήθηκε κατά 14%.

Οι ασθενείς που είχαν επιζήσει από λοίμωξη από τον Co 19 είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν θρόμβωση των φλεβών στα πόδια , σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης. 

Στον εγκέφαλο των ασθενών δεν καταγράφηκαν δυσλειτουργίες . Επιπλέον, όσοι νόσησαν ,δεν ανέφεραν καμία έκπτωση στην ποιότητα ζωής. «Η γνώση ότι ακόμη και μια ήπια πορεία της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες σε διάφορα όργανα μεσοπρόθεσμα είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον , η οποία ως επί το πλείστον φαίνεται να σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα», εξήγησαν οι επιστήμονες. 

Οι βλάβες από την Όμικρον 

Ο Στέφανε Μπλάκενμπεργκ , Επικεφαλής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων στο UKE, σε συνέντευξη στο δίκτυο  tagesschau24 , προειδοποίησε οτι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης μακροχρόνιες βλάβες σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα άτομα που νόσησαν, θα πρέπει να μετρούν τις τιμές του αίματος, των νεφρών και της καρδιάς τους έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με τον δρ Μπλάκενμπεργκ. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν σε διάστημα έξι έως εννέα μηνών.

Είναι επίσης πιθανό η καρδιακή ανεπάρκεια ή τα πνευμονικά προβλήματα να μην εμφανιστούν για 10 ή 20 χρόνια. Ωστόσο, τα προβλήματα  θα μπορούσαν επίσης να επιδεινωθούν μακροπρόθεσμα ,σε διάστημα 10  έως 30 ετών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό