20.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ακτσιαλής: «Βγάζει ποδοσφαιρική υγεία η Νίκη Βόλου»

Ειδήσεις Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι η Νίκη βγάζει ποδοσφαιρική υγεία κι αυτό κάνει πολλά παιδιά να θέλουν να έρθουν στις τάξεις της εξέφρασε ο Γιάννης Ακτσιαλής.

 

Ο προπονητής της ομάδας Κ19 της βολιώτικης ΠΑΕ αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία και το κίνητρο που υπάρχει στα παιδιά για να επανδρώσουν την πρώτη ομάδα.

 Ο Γιάννης Ακτσιαλής μίλησε στην εκπομπή «Ισορροπίες» του Blue Heart FM 105.1 για τα εξής θέματα:

Για το ακριβώς είναι η ομάδα Κ19: «Είναι ένας προθάλαμος της ανδρικής ομάδας. Δεν ανήκει στις αναπτυξιακές ηλικίες Προετοιμάζουμε τα παιδιά για να κάνουν το βήμα στην ανδρική ομάδα, όπως και παίκτες της πρώτης ομάδας, που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, μπορούν να παίξουν στην Κ19. Όλο το επιτελείο βρίσκεται κοντά στα παιδιά, προκειμένου να τα προετοιμάσουμε όσο γίνεται καλύτερα για να πάρουν τα εφόδια όταν γίνουν επαγγελματίες».

Για το βιογραφικό του: «Έχω δουλέψει στις αναπτυξιακές ηλικίες, σε ομάδες τοπικής κατηγορίας, ήμουν στην ομάδα Κ17 του ΝΠΣ Βόλος, στον Πύρασο, ενώ τελευταία ομάδα ήταν ο Θησέας. Το καλοκαίρι έγινε η προσέγγιση από τη Νίκη Βόλου, μου παρουσιάστηκε ένα πρότζεκτ πολύ καλό, η ομάδα έχει πλέον ποδοσφαιρική υγεία και θέλει να δώσει βάση στο αναπτυξιακό κομμάτι. Ήταν ένας λόγος που με έπεισε να αναλάβω την Κ19 και τώρα βρισκόμαστε σε δημιουργία εξέλιξης».

Για τις διαφορές των ανδρικών ομάδων και της Κ19: «Είναι τελείως διαφορετικά κομμάτια. Στην Γ’ Εθνική μετράει μόνο το αποτέλεσμα, ενώ στην Κ19 είσαι σε μια διαδικασία εξέλιξης, να προετοιμάσεις τα παιδιά και γενικά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτοσκοπός. Επιδίωξή μας είναι να έρθει το αποτέλεσμα μέσω της διαδικασίας της προπόνησης. Έχω εμπειρία σ’ αυτό το κομμάτι, διαθέτουμε ένα πολύ καλό προπονητικό επιτελείο, η διοίκηση είναι κοντά μας και βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

Για τη συνεργασία εντός της Νίκης: «Φυσικά και υπάρχει. Για παράδειγμα ήδη έξι παιδιά έχουν κάνει προπόνηση με την ανδρική ομάδα και αντίστοιχα εμείς από τους Νέους Αθλητές, που λειτουργούν και ως Κ17, έχουμε πάρει ήδη μερικά παιδιά για προπόνηση στην Κ19. Θέλουμε να δούμε πώς ανταποκρίνονται οι μικροί αθλητές από πάνω προς τα κάτω».

Για το αν λειτουργούν με βάση κάποιο πρότυπο: «Δεν ακολουθούμε συγκεκριμένο πρότυπο. Είμαστε ένα επιτελείο προπονητών, οι οποίοι έχουμε σπουδάσει πάνω σ’ αυτό, επικεφαλής είναι ο Ανδρέας Κικίλιας, που έχει προφανώς τις παραστάσεις και γνωρίζει πώς λειτουργεί μία ομάδα κι έτσι όπως έχουμε συμφωνήσει, έτσι λειτουργούμε».

Για τους νεαρούς παίκτες που αποτελούν την Κ19: «Ηλιακά έχουμε παιδιά γεννημένα από το 2002 μέχρι το 2006. Υπήρχαν ήδη παιδιά από πριν στη Νίκη, έχουμε κάποιους φοιτητές που βρίσκονται στην περιοχή μας και ποδοσφαιριστές που έχω συνεργαστεί μαζί τους στο παρελθόν. Η επιλογή έγινε από όλο το τεχνικό επιτελείο. Η πόρτα μας παραμένει ανοικτή σε οτιδήποτε αξιόλογο βρεθεί. Παρακολουθούμε παιχνίδια του τοπικού πρωταθλήματος, μιλάμε με συλλόγους, ώστε ορισμένα παιδιά που έχουν χαρακτηριστικά που μας καλύπτουν, να έρθουν κάποια στιγμή στην ομάδα».

Για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από νεαρούς ποδοσφαιριστές να έρθουν στη Νίκη: «Πράγματι βλέπουν τι γίνεται στη Νίκη, όλο αυτό που συμβαίνει μαθαίνεται και βγαίνει προς τα έξω και θέλουν πάρα πολλά να έρθουν στην ομάδα. Εμείς επιλέξαμε αυτά που καλύπτουν τα δικά μας θέλω».

Για το τι οφείλει να κάνει ένας προπονητής για να συνετίσει ένα παιδί που υπέπεσε σε παράπτωμα: «Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να κάνουμε κάτι τέτοιο στη Νίκη. Εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο, μιλάμε με το παιδί και με τους γονείς. Το θέμα πρέπει να λύνεται εκ των έσω. Όλοι οι προπονητές, ακόμη και σε ανδρικό επίπεδο, αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα. Ένα παιδί για να γίνει επαγγελματίας, πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα. Αν δεν μπορεί να πειθαρχήσει σε κάποια πράγματα, όσο καλός παίκτης κι αν είναι, δεν μπορεί να ανεβεί στη μεγάλη ομάδα. Γιατί στις «μικρές» ηλικιακά ομάδες δίνουμε χρόνο στα παιδιά για να μπορέσουμε να τα καθοδηγήσουμε. Σε μια ανδρική ομάδα, όμως, δεν υπάρχεις αυτός ο χρόνος. Εκεί πηγαίνεις για το αποτέλεσμα, απ’ όπου κρίνονται οι στόχοι».

Για τις φιλοδοξίες που έχουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές: «Βλέπουν τη μεγάλη ομάδα να κάνουν προπόνηση, βλέπουν παιδιά να προωθούνται στην ανδρική ομάδα, πράγμα που έχει ανεβάσει το κίνητρό τους και φαίνεται στην προπόνηση. Για παράδειγμα στον αγώνα Κυπέλλου με τον Εργοτέλη ήμασταν όλοι μαζί, έβλεπαν τα παιδιά την ατμόσφαιρα του γηπέδου και το χάρηκαν πολύ».

Για τη συνεργασία μεταξύ Κ19 και ανδρικής ομάδας: «Σίγουρα είχαμε μιλήσει και με τον κ. Βοσνιάδη για το πλάνο που θα ακολουθήσουμε από την αρχή και πώς ακριβώς θέλουμε να δουλέψουμε, κι αυτό γίνεται μέσα από τη σύνδεση που έχουμε με την πρώτη ομάδα και είναι πάρα πολύ κοντά στην Κ19. Ο Κωνσταντίνος Σταμέλος είναι άμεσος συνεργάτης σε μένα, όπως κο Μάνος Αποστολίδης, που έχει αναλάβει το κομμάτι των τερματοφυλάκων και ο γυμναστής Γιάννης Κεσόγλου».

Για τη δήλωση του Κωνσταντίνου Σταμέλου ότι χωρίς υποδομή δεν υπάρχει μέλλον σε μια ομάδα: «Ο Κωνσταντίνος δεν έκανε αυτή τη δήλωση για να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Είναι ένα παιδί το οποίο θεωρώ ότι ανεβάζει το επίπεδο της δουλειάς του προπονητή κι αυτό τα λέει όλα».

Για την ψυχή που διαθέτει η ανδρική ομάδα κι αν αυτό βρίσκεται στο μυαλό του: «Κάποια πράγματα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, κι όσο κι αν προχωρήσει και το επάγγελμα του προπονητή μέσω της τεχνολογίας, είναι στο DNA ενός συλλόγου κι αυτό δεν αλλάζει. Αυτό περνάει από γενιά σε γενιά κι αυτό το πάθος πηγάζει από τον ίδιο τον σύλλογο και πηγαίνει και στην πρώτη ομάδα και στην Κ19 και παντού. Φτάνει και μόνο που η Κ19 ήταν στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη και είδε όλη αυτή την ατμόσφαιρα από τον κόσμο μέχρι τους παίκτες. Αυτό περνάει αυτόματα περνάει και στα παιδιά της Κ19».

Για τους Νέους Αθλητές Νίκης: «Επειδή στη Σούπερ Λιγκ 2 δεν υπάρχει πρωτάθλημα Κ15 και Κ17 όπως στη Σούπερ Λιγκ, αυτή τη στιγμή τα παιδιά των Νέων Αθλητών Νίκης, συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣΘ. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε την ομάδα των Νέων Αθλητών, ως Κ17, αφού πολλά παιδιά ανήκουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία ηλικιακά και σε 1-2 χρόνια θα επανδρώσουν την Κ19, εφόσον το αξίζουν».

Για το ότι κάποιοι θεωρούν τους προπονητές μιας ακαδημίας «υπαλλήλους»: «Εγώ κάποια στιγμή αν νιώσω πως είμαι υπάλληλος, θα σταματήσω να είμαι προπονητής. Δεν το βλέπω έτσι. Το μόνο που με παρακινεί είναι το κίνητρο. Νιώθω δημιουργικός και στη συγκεκριμένη ομάδα βρισκόμαστε σε μία αλληλεπίδραση και ποτέ δεν θα πούμε: «Τελείωσε η προπόνηση και τώρα θα φύγουμε από το γήπεδο», αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Θα καθίσουμε, θα συζητήσουμε τι κάναμε καλά και τι όχι και τι πρέπει να αλλάξουμε. Στο επάγγελμα αυτό αν δεν έχεις κίνητρο, θα γίνεις αρνητικός και θα τα καταστρέψεις όλα. Όλα αυτά από κάπου ξεκινούν και αυτό γίνεται από τη διοίκηση. Αυτή τη στιγμή η Νίκη Βόλου βγάζει μια ποδοσφαιρική υγεία και ό,τι χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή το έχουμε».

: e-thessalia

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό