35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν με αποχώρηση τον Νετανιάχου

Ειδήσεις Ελλάδα

Εσωτερικό πολιτικό «τσουνάμι» αποχωρήσεων απειλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ, καθώς ακροδεξιοί υπουργοί δίνουν τελεσίγραφο στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μοχλό πίεσης αποτελούν η απελευθέρωση των ομήρων αλλά και η συνολική κατάσταση που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η κατάπαυση πυρός ή… «αντίος»

Ειδικότερα, ισραηλινοί υπουργοί της άκρας δεξιάς απείλησαν σήμερα ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε μηνύματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα «διαλύσει την κυβέρνηση».

Μια τέτοια συμφωνία που θα συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς θα ήταν «απερίσκεπτη, αποτελώντας νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο υπερθνικιστής επικεφαλής του κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη» στο Χ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο».

Ο Σμότριτς ζήτησε να συνεχιστεί η επίθεση στη Γάζα μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να διασωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους μαχητές, λέγοντας ότι διαφορετικά δεν θα μείνει στην κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, τονίζει ακόμη ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσωρινά μέτρα εκεχειρίας όπως η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, η επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα ή μια ευρεία απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ δεν πρέπει να αγνοήσει τον «οδικό χάρτη» Μπάιντεν

Παράλληλα, και ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, αναφερόμενος στην χθεσινή ομιλία του αμερικανού προέδρου κατά την οποία αποκάλυψε έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι «Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν»/

Λαπίντ: Το Ισραήλ δεν πρέπει να αγνοήσει τον «οδικό χάρτη» Μπάιντεν

Ανένδοτος ο Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι «όροι» για την εφαρμογή «κατάπαυσης του πυρός» δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την«καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» που κρατούνται στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Μπάιντεν: Σχέδιο 3 φάσεων από Ισραήλ για ειρήνευση στη Γάζα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό