35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ακριβείς προβλέψεις καιρού με το νέο AI μοντέλο των NASA και IBM

Ειδήσεις Ελλάδα

Η NASA συνεργάζεται με το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της IBM για τη δημιουργία ενός μοντέλου καιρού και κλίματος με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το θεμελιώδες σύστημα Prithvi-weather-climate αξιοποιεί δεδομένα 44 ετών μετεωρολογίας, επιφάνειας της Γης, ηλιακής ακτινοβολίας και ατμόσφαιρας για να προσφέρει μια άποψη υψηλής ανάλυσης των σημερινών και μελλοντικών κλιματικών προτύπων. Η ελπίδα είναι ότι το μοντέλο θα διευκολύνει ταχύτερες και ακριβέστερες τοπικές, περιφερειακές και ευρείας κλίμακας μετεωρολογικές προβλέψεις.

Οι περισσότερες σύγχρονες μετεωρολογικές προβλέψεις λαμβάνονται από κλιματικά μοντέλα χονδροειδούς ανάλυσης, τα οποία γίνονται λιγότερο ακριβή καθώς εξετάζονται μικρότερες γεωγραφικές εκτάσεις. Αυτό τείνει να είναι ικανοποιητικό για την πρόβλεψη του κλίματος μιας ευρύτερης περιοχής, αλλά γίνεται δύσκολο όταν χρειάζεστε γρήγορες και ακριβείς προβλέψεις για ένα συγκεκριμένο μέρος. Το ΜΙΤ δημιούργησε πρόσφατα έναν αλγόριθμο για να καλύψει αυτό το κενό, αλλά είναι προσαρμοσμένος για ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδίως ενόψει της κλιματικής αλλαγής που επιδεινώνεται από τον άνθρωπο.

Βασισμένο στο σύνολο δεδομένων της NASA Modern-Era Retrospective analysis for Research and Applications (MERRA-2), το μοντέλο καιρού-κλίματος Prithvi χρησιμοποιεί AI για να αναγνωρίσει ιστορικά μοτίβα και να τα εφαρμόσει σε υποθετικά και πραγματικά σενάρια καιρού. Αν και το μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών, έχει επίσης μέλλον στις τοπικές καιρικές προβλέψεις και στις προβλέψεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, το μοντέλο Prithvi-weather-climate θα μπορούσε να εξετάσει φαινόμενα κλιματικής αλλαγής μεγάλης κλίμακας και να προβλέψει πώς μπορεί να επηρεαστεί μια συγκεκριμένη κοινότητα.

«Οι ραγδαίες αλλαγές που παρατηρούμε στον πλανήτη μας απαιτούν αυτή τη στρατηγική για να ανταποκριθούμε στον επείγοντα χαρακτήρα της στιγμής», δήλωσε η Karen St. Germain, διευθύντρια του Τμήματος Επιστημών της Γης της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA. «Το μοντέλο του ιδρύματος της NASA θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο που οι άνθρωποι θα μπορούν να αξιοποιήσουν για καιρικές, εποχιακές και κλιματικές προβλέψεις που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας, αντίδρασης και μετριασμού».

Το μοντέλο Prithvi-weather-climate εντάσσεται σε μια οικογένεια συστημάτων Prithvi, που πήραν το όνομά τους από τη σανσκριτική λέξη για τη «Γη». Μεταξύ αυτών είναι το Σύστημα Παρατήρησης της Γης Goddard της NASA (GEOS), το οποίο αποτελείται από δύο μοντέλα του γήινου συστήματος, και το Global Modeling and Assimilation Office (GMAO), ένα δίδυμο εποχιακών και ατμοσφαιρικών μοντέλων πρόβλεψης. Ακολουθώντας τα χνάρια αυτών των συστημάτων, το μοντέλο Prithvi-weather-climate θα γίνει open-source αργότερα φέτος στο Hugging Face σύμφωνα με τις αρχές της NASA για την ανοικτή επιστήμη.

[NASA]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό