27.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Ακρίβεια: «Ηλεκτροσόκ» από τις χρεώσεις του ρεύματος τον Ιούλιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Έρχεται ο Ιούλιος και οι καταναλωτές μάλλον θα πρέπει να ετοιμάζονται για μια νέα ψυχρολουσία -εν μέσω θέρους- στα τιμολόγια ρεύματος.

Η αύξηση της ζήτησης, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών, αλλά και η μεγάλη ζήτηση στη χονδρική από τις αγορές του εξωτερικού κάνουν πιο ακριβό το ρεύμα, παρότι η ηλιοφάνεια του καλοκαιριού ρίχνει τις τιμές παραγωγής ακόμα και το «0» τις μεσημεριανές ώρες. 

Μετά την αύξηση των τιμών λιανικής στο ηλεκτρικό, κατά περίπου 20%, το μήνα που τρέχει το κόστος της κιλοβατώρας και για τον επόμενο μήνα φαίνεται ότι θα «τσιμπήσει» πάλι. Ενεργειακοί επιθεωρητές υπολογίζουν μια ακόμα αύξηση κατά περίπου 15%-20% στα «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια.

Ενδεικτικά για τον Ιούνιο, το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 10,656 το Μάιο, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

Για κατανάλωση από 500 κιλοβατώρες και πάνω η τιμή διαμορφώνεται στα 12,642 λεπτά από 11,736. Το νυχτερινό τιμολόγιο του Ιουνίου είναι στα 9,976 λεπτά από 7,866 τον περασμένο μήνα.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι όσοι είχαν «κλειδώσει» τιμές στα σταθερά «μπλε» τιμολόγια με τις χαμηλές χρεώσεις που ισχύαν για τον Ιούνιο με τιμή κιλοβατώρας κάτω από 10 λεπτά.

Το μήνα που διανύουμε η τιμή της μεγαβατώρας κυμαίνεται στα 100 ευρώ, ενώ για τον Ιούλιο η τιμή αναμένται να ανέβει περίπου κατά 20% στα 123 ευρώ η κιλοβατώρα, κάτι που σίγουρα θα συμπαρασύρει και τις τιμές λιανικής.

Οι πάροχοι λένε ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι η αυξημένη ζήτηση για ενέργεια στα Βαλκάνια, τα συχνά μπλακ-αουτ σε γειτονικές χώρες που αυξάνουν τεχνητά τη ζήτηση προκαλούν ένα πρόσθετο πονοκέφαλο ενισχύοντας την αύξηση των τιμών λιανικής.

Οι τιμές το πρώτο εξάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για την εξέλιξη των τιμών ρεύματος το πρώτο εξάμηνο του έτους τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα «πράσινα» τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών είναι σχετικά ακριβότερα, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχουν στον καταναλωτή ορατότητα για την τιμή που πληρώνουν καθώς οι χρεώσεις κάθε μήνα ανακοινώνονται προκαταβολικά, την 1η κάθε μήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο οπότε το φθηνότερο τιμολόγιο ήταν μπλε, τους επόμενους πέντε μήνες οι φθηνότερες προσφορές από τους παρόχους εντάσσονταν στο «κίτρινο» τιμολόγιο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό