18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ακούστε την πτώση αστεροειδών στον Άρη και δείτε τις πρώτες εικόνες του πλανήτη από το James Webb

Ειδήσεις Ελλάδα

Η NASA έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό από τον Άρη.  Πρόκειται για την ηχητική καταγραφή της πτώσης αστεροειδών στον Κόκκινο Πλανήτη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά και για τις πρώτες εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb από τον Άρη.

Το InSight είναι το πρώτο ρομπότ που ταξίδεψε στον Άρη με αμιγώς γεωλογική αποστολή. Είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιεί σεισμολογικές έρευνες και καταγραφές και να συλλέγει στοιχεία από το εσωτερικό του πλανήτη. Το InSight έφτασε στον Άρη το 2018 και ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο έτη όμως η NASA αποφάσισε να επεκτείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη.

Το ρομπότ κατάφερε να καταγράψει περισσότερους από 1,300 σεισμούς και άλλα στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν ανάμεσα στα άλλα τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και φυσικά ο Άρης. Το ρομπότ ανάμεσα στα άλλα κατέγραψε τους ήχους αλλά και τις δονήσεις από τέσσερις πτώσεις διαστημικών βράχων τα τελευταία χρόνια στην επιφάνεια του πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα ένα από αυτά τα ηχητικά ντοκουμέντα μέσα σε ένα animated βίντεο.

NASA/JPL-CALTECH/UNIVERSITY OF ARIZONA

Στην φωτογραφία που κατέγραψε ο δορυφόρος MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη εικονίζονται οι κρατήρες που δημιουργήθηκαν από την πτώση διαστημικών βράχων πριν από ένα χρόνο στον Άρη. Οι συγκεκριμένες πτώσεις καταγράφηκαν από το InSight και τα δεδομένα δόθηκαν στη δημοσιότητα.

NASA JET PROPULSION LABORATORY

Οι εικόνες

Την ίδια στιγμή η NASA παρουσίασε τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από τον Άρη. Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο έστρεψε την υπέρυθρη κάμερα του NIRCam στον Άρη και κατέγραψε τις πρώτες του εικόνες από τον Κόκκινο Πλανήτη. Δεν πρόκειται για εντυπωσιακές εικόνες «πορτρέτα» όπως θα ανέμεναν οι περισσότεροι αλλά για εικόνες που καταγράφουν ατμοσφαιρικά και καιρικά φαινόμενα και δεδομένα του Άρη τα οποία έχουν φυσικά σημαντικά μεγαλύτερη αξία για τους επιστήμονες από ότι μια όμορφη φωτογραφία του πλανήτη.

Οι εικόνες και τα στοιχεία που τις συνοδεύουν αποκαλύπτουν στοιχεία για τις τεραστίων διαστάσεων αμμοθύελλες που δημιουργούνται τακτικά στον Άρη, καιρικά μοτίβα, φαινόμενα που προκύπτουν από την μετάβαση από το πρωί, στο ηλιοβασίλεμα και την νύχτα καθώς και από τις εναλλαγές των εποχών στον πλανήτη. Η μελέτη και αποκρυπτογράφηση αυτών των δεδομένων αναμένεται να βοηθήσουν τους ειδικούς στην καλύτερη κατανόηση των ατμοσφαιρικών και καιρικών συνθηκών του Άρη κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση επανδρωμένων αποστολών αλλά και όσο το δυνατόν πιο ασφαλή παραμονή των ανθρώπων στον πλανήτη.

Naftemporiki.gr

 

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό