27.8 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση έως 20 Ιουλίου ζητούν οι ιδιοκτήτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή 21/6 η προθεσμία για την υποβολή των τεχνικών εκθέσεων πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Μετά την υποβολή της τεχνικής έκθεσης και της έκθεσης επικινδυνότητας από τους αρμόδιους επιστήμονες στους οποίους απευθύνονται, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα πρέπει, μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, να προβούν στις απαραίτητες για φέτος παρεμβάσεις, δηλαδή τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας.

Με επείγουσα επιστολή στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να παραταθεί για ένα η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων για τις δηλώσεις για τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς:

Ωστόσο, «παράθυρο» για νέα παράταση στην προθεσμία δεν φαίνεται να ανοίγει, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι τουλάχιστον για φέτος σημασία έχει περισσότερο η ουσία, δηλαδή να προβούν οι πολίτες που έχουν σπίτια πολύ κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις στις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και να λάβουν την τεκμηριωμένη άποψη ενός επιστήμονα για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα ακίνητά τους ώστε να τα «θωρακίσουν» από τη φωτιά.

Για την ώρα έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να προχωρήσουν τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να κάνουν τη σχετική δήλωση, μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr. 

Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση στο gov.gr

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Ακαθάριστα οικόπεδα: Ποιοι εξαιρούνται από τη δήλωση

Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων.

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι προβλέπει ο καθαρισμός

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό