15.6 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ακέφαλη ξανά η Χαμάς – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η επιβεβαίωση του θανάτου του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε Ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα στις 17/10.

Αυτό σημαίνει ότι η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση παραμένει ακέφαλη για ακόμη μια φορά μέσα σε δυο μήνες καθώς τον Ιούλιο ο Ισμαήλ Χανίγιε δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη. Τον Χανίγιε διαδέχθηκε ο Γιαχία Σινουάρ ο οποίος όμως «εξουδετερώθηκε» από το Ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ποιος θα διαδεχθεί τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί διάδοχοι του σκιώδους Σινουάρ, ο οποίος για περισσότερο από ένα χρόνο ήταν η μοναδική φωνή εξουσίας στην οργάνωση.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επικρατέστερος εμφανίζεται ο αδελφός του Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ. Ο Μοχάμεντ Σινγουάρ, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο, είναι κομμένος από το ίδιο σκληρό ύφασμα με τον αδερφό του, για τον οποίο οι ΗΠΑ πίστευαν από καιρό ότι ήταν πρόθυμος να θυσιάσει Παλαιστίνιους πολίτες για να πετύχει το όραμά του. Ο Μοχάμεντ, επιβλέπει το δίκτυο κατασκευής των σηραγγών της Χαμάς, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο Χαλίλ Αλ Χάγια, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους διαπραγματευτές της Χαμάς κατά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιήθηκαν στη Ντόχα. Εξαιτίας αυτού, είναι «πιθανώς αυτός που θα ήθελαν οι ΗΠΑ», είπε ο πρώην αξιωματούχος. Ο Αλ Χάγια ανέλαβε ως κύριος διαπραγματευτής μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε τον Ιούλιο στην Τεχεράνη.

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν ο Χάλεντ Μεσάλ — μια προφανής επιλογή για τη Χαμάς, αλλά απίθανη λόγω της προηγούμενης υποστήριξής του σε μια σουνιτική εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το επεισόδιο προκάλεσε ρήξη μεταξύ της Χαμάς και του προστάτη της, το σιιτικά κυριαρχούμενο Ιράν. Κατέστρεψε επίσης τις ηγετικές φιλοδοξίες του Μεσάλ.

Τι θα γίνει με τους ομήρους

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα επιρεαστούν τόσο η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα όσο και οι συνομιλίες σχετικά με τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Γάζα, δήλωσαν στο CNN αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι η εξάλειψη του Σινουάρ θα βοηθήσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. Συζητήσεις θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, άλλοι προειδοποίησαν ότι η έλλειψη σαφούς, άμεσου διαδόχου θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τα πράγματα και να θέσει τους ομήρους σε κίνδυνο. Ισραηλινή πηγή που γνωρίζει το θέμα σημείωσε ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες για χάος στις τάξεις της Χαμάς που θα μπορούσε να ακολουθήσει το θάνατο του Σινουάρ.

Υπάρχει ανησυχία ότι, ελλείψει ξεκάθαρης ηγεσίας, οι όμηροι θα μπορούσαν να δολοφονηθούν — είτε από εκδίκηση είτε λόγω έλλειψης σχεδίου για το τι θα κάνουν μαζί τους.

Οι ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων έχουν διαλυθεί επανειλημμένα εξ αιτίας της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες επί του παρόντος έχουν σταματήσει, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ένας από τους βασικούς μεσολαβητές στις συνομιλίες, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός για σχεδόν ένα μήνα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό