15.9 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Αισιοδοξία κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας στην Ε.Ε.

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ‘άνοιγμα’ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, δηλαδή Γερμανίας και Γαλλίας, σε συνδυασμό με την μείωση των κρουσμάτων πανευρωπαϊκά και τις ελπίδες για την εξεύρεση εμβολίου ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά κατά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας. Την τάση έδωσαν βέβαια και οι ανοδικοί αμερικανικοί δείκτες που πλέον κινούνται σε επίπεδα (-10%) κάτω από τα υψηλά τους που είχαν τον Φεβρουάριο. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια ήταν κλειστά χθες λόγω αργίας, όπως και το βρετανικό.

Σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο, η άνοδος αποδίδεται στα τρισεκατομμύρια κεφαλαίων με τα οποία χρηματοδοτεί η ΗΠΑ και η Ε.Ε. την ανάπτυξή τους αλλά και στις επιχειρηματικές ειδήσεις των μεγάλων ομίλων που δείχνουν ότι τελικά τα αποτελέσματα του lockdown ανά τον κόσμο ήταν λιγότερο άσχημα απ΄ ότι περίμεναν.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ. ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  

Στις 79,5 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον Μάιο στη Γερμανία από τις 74,2 τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ιfo. Στην μεταποίηση ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε αισθητά ωστόσο αυτό οφειλόταν μόνο στις πολύ βελτιωμένες προσδοκίες των εταιρειών. Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο και στο εμπόριο επίσης αυξήθηκε σημαντικά. Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του ινστιτούτου η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού βελτιώνει το κλίμα μεταξύ των εμπόρων λιανικής. Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στη Γαλλία παρ’ ότι και η γαλλική βιομηχανία έχει ιδιαίτερα δομικά προβλήματα (π.χ. Renault). Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη αυξήθηκε κατά 2,87% στις 11.391 μονάδες και ο δείκτης CAC στο Παρίσι είχε άνοδο 2,15%. Ανοδική κίνηση είχαν και οι υπόλοιπες περιφερειακές αγορές στην Ευρωζώνη.

Στην Ελλάδα, το ‘άνοιγμα’ της εστίασης ουσιαστικά είναι η αυλαία της καλοκαιρινής σεζόν. Ο τουρισμός αναμένεται να ξεκινήσει λίγο αργότερα και αν η εστίαση κινηθεί καλά στο μεσοδιάστημα, τότε οι προοπτικές για βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης στο α’ εξάμηνο και εν τέλει στο τέλος του χρόνου θα είναι πιο αισιόδοξες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 624,32 μονάδες με άνοδο 2,48% αλλά και πάλι με σχετικά χαμηλές συναλλαγές, μόλις στα 50 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) που αντιπροσωπεύει το 85% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου και το 30% του ελληνικού ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,89%. Στους επιμέρους κλάδους, οι τράπεζες ανέκαμψαν χρηματιστηριακά και ο δείκτης βελτιώθηκε κατά 6,67%, ο δείκτης τροφίμων και ποτών αυξήθηκε κατά 4,94%, οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις είχαν άνοδο 2,03%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό