14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«ΑΕΚ σ’αγαπάμε, κι ας μην βγεις Ευρώπη» (VIDEOS)

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα τέλη Γενάρη του 1990, η ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που θαύμαζε όλη η Ελλάδα. Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του 1989 που της έδωσε αίσθηση υπεροχής και έχοντας δουλέψει για ενάμιση χρόνο κάτω από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, η ΑΕΚ έδειχνε έτοιμη να φτάσει σε νέα κατάκτηση, αφού στο μεταξύ είχε «ομορφύνει» κατά πολύ από την αποτελεσματική αλλά όχι θεαματική ομάδα του ’89.

Μόνο ένα «σύννεφο» υπήρχε. Η τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ για τα επεισόδια της ρεβάνς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη Μαρσέιγ την 1/11/89 σήμαινε ότι αν η ΑΕΚ έπαιρνε ξανά τον τίτλο, η Ελλάδα δεν θα είχε εκπρόσωπο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών 1990-91, καθώς οι κανονισμοί της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δεν προέβλεπαν αντικατάσταση της πρωταθλήτριας. Η θεωρία συνομωσίας ότι η ΑΕΚ «δεν έπρεπε» να πάρει το πρωτάθλημα, δυστυχώς δικαιώθηκε στην πορεία…

Στις 28 Ιανουαρίου, ωστόσο, με την ελληνική έφεση, ο κόσμος της ΑΕΚ γέμισε τη Νέα Φιλαδέλφεια για να «σπρώξει» την ομάδα στη νίκη επί του ΠΑΟΚ, ο οποίος με το 2-1 της προηγούμενης Κυριακής επί του Παναθηναϊκού είχε αναδειχθεί πρωταθλητής χειμώνα. Το σύνθημα εκείνη την Κυριακή ήταν ένα: «ΑΕΚ σ΄αγαπάμε κι ας μη βγεις Ευρώπη, είσαι η ομάδα μας και θα ‘σαι πάντα πρώτη». 

Η μελαγχολία για την επερχόμενη σεζόν εκτός Ευρώπης και η ανησυχία για το αν θα έβγαιναν αληθινά τα σενάρια, φώλιαζαν στις ψυχές των οπαδών, αλλά ο αγώνας συνεχιζόταν. Εξάλλου, εκείνη η ΑΕΚ ήταν τόσο ελκυστική και τα απογεύματα στην Νέα Φιλαδέλφεια τόσο μαγικά, ώστε δεν υπήρχε θέμα απουσίας.

Ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ άρχισε ιδανικά. Ο Ντανιέλ Μπατίστα που είχε έρθει το προηγούμενο καλοκαίρι, άνοιξε το σκορ (στη φωτογραφία) στο πρώτο λεπτό με το 12ο γκολ του σε εκείνο το πρωτάθλημα! Όλα έδειχναν ιδανικά, αλλά ο ΠΑΟΚ αντέδρασε άμεσα και ισοφάρισε στο 11’ με τον πρόωρα χαμένο Γιώργο Μητσιμπόνα.

Ακολούθησαν 74 λεπτά αληθινού ντέρμπι. Ο πολύ καλός ΠΑΟΚ της εποχής, γεμάτος παίκτες με αξία και προσωπικότητα, απείλησε με δεύτερο γκολ αλλά και απειλήθηκε από ένα δεύτερο της ΑΕΚ.

Στο 85’ και ενώ το ματς έδειχνε να οδεύει προς την ισοπαλία (θα ήταν η δεύτερη της ΑΕΚ σε εννέα εντός έδρας ματς) οι γηπεδούχοι κέρδισαν φάουλ, το ανέλαβε ο Τόνι Σαβέβσκι, καθώς είχε αντικατασταθεί λίγα λεπτά νωρίτερα ο συνήθης εκτελεστής Μίροσλαβ Οκόνσκι και η μπάλα πήγε… συστημένη στην αριστερή γωνία του Γιάννη Γκιτσιούδη που, δύο χρόνια μετά την ήττα στο ίδιο γήπεδο με το φάουλ του Δημήτρη Πήττα (δες ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Ιανουαρίου) έβλεπε και πάλι την εστία του –μπροστά στη σκεπαστή- να παραβιάζεται με τον ίδιο τρόπο.

Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 2-1 (αν και έχασε στις… κοκορομαχίες που ακολούθησαν το Γιώργο Πεππέ με κόκκινη κάρτα) επέστρεψε στην κορυφή και όλα έδειχναν ότι ήταν το αφεντικό. Δυστυχώς, όμως, θα έχανε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος, Σταματής, Μανωλάς, Πεππές, Π. Παπαϊωάννου, Πατίκας (89’ Φαμέλης) Σαβέβσκι, Μπατίστα, Οκόνσκι (82’ Χριστοδούλου) Σαββίδης.

Στις 28 Ιανουαρίου28/1/40 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-4 (Πρωτάθλημα Αθηνών –η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Αθηνών, το οποίο είχε κατακτήσει άνετα η υπερομάδα της εποχής ΑΕΚ, όπως και το Πρωτάθλημα Ελλάδας)28/1/54 Αστέρας Αθηνών-ΑΕΚ 1-0 (Κύπελλο Ελλάδας –στην παράταση η ΑΕΚ αποκλείστηκε για 2η φορά μέσα σε τρία χρόνια από τον Αστέρα Αθηνών που είχε έδρα το Γκύζη και αργότερα μετεξελίχθηκε στον Αστέρα Ζωγράφου)28/1/68 Ηρακλής-ΑΕΚ 0-2 (Α’ Εθνική –επιβλητικό βήμα τίτλου με τα γκολ του Κώστα Νικολαϊδη και του Μίμη Παπαϊωάννου)28/1/73 Παναχαϊκή-AEK 1-1 (Α’ Εθνική –ο Λάκης Νικολάου έσωσε την ΑΕΚ με γκολ στο 87’) 28/1/79 ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική –πρωταθλήτρια χειμώνα η ΑΕΚ με το βαθμό που της έδωσε στο 81ο λεπτό το υπ’ αριθμόν 233 και τελευταίο γκολ του 36χρονου Μίμη Παπαϊωάννου με τη φανέλα της μετά το 1962!)28/1/90 AEK-ΠΑΟΚ 2-1 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 1’ με τον Μπατίστα, αλλά ο αδικοχαμένος Μητσιμπόνας ισοφάρισε στο 10’ και χρειάστηκε ένα απευθείας φάουλ του Σαβέβσκι στο 85’ για να έρθει η νίκη σε βάρος του ΠΑΟΚ που μία εβδομάδα πριν είχε αναδειχθεί πρωταθλητής χειμώνα)28/1/01 Ηρακλής-ΑΕΚ 1-2 (Α’ Εθνική –νίκη με απίθανο γκολ του Εμανουέλ Ρουίς στο 84΄, στο ντεμπούτο του προπονητικού διδύμου Σαβέβσκι-Γκέραρντ) 

28/1/07 Ηρακλής-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Λυμπερόπουλο, έχασε ευκαιρίες να «δέσει» το αποτέλεσμα και τιμωρήθηκε με γκολ του Ερέρα)

28/1/17 Ξάνθη-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική -Με πολλά προβλήματα της τελευταίας στιγμής και με 10 παίκτες από το 6 λεπτό , η Ένωση πάλεψε στα Πηγάδια και ήρθε 0-0)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό