31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

ΑΔΜΗΕ: Λίφτινγκ στις υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις του Ιονίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των προσφορών για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ, αρχικού προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Ζακύνθου – Κεφαλονιάς και Κεφαλονιάς – Λευκάδας.

Τεχνολογικές βελτιώσεις

Σήμερα όλα τα νησιά του Ιονίου είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό σύστημα υψηλής τάσης, ωστόσο πολλά σημεία του χρειάζονται ενίσχυση προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας για την τροφοδοσία ρεύματος, να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς και το όριο ευστάθειας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και να γίνουν οι απαραίτητες τεχνολογικές βελτιώσεις.

Το έργο προϋπολογισμού 108,9 εκατ.

Ειδικότερα, η συνολική αναβάθμιση των κυκλωμάτων 150 kV στον βρόχο Ιονίων νήσων, συνολικού προϋπολογισμού 108,9 εκατ. ευρώ (και για τα επτά επιμέρους έργα) εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2026.

Περιλαμβάνει την αναβάθμιση του βρόχου Λευκάδα – Αργοστόλι, με αντικατάσταση της παλαιάς υποβρύχιας καλωδιακής σύνδεσης Λευκάδας – Κεφαλληνίας με νέο υποβρύχιο καλώδιο 150 kV για την ενίσχυση της σύνδεσης Άκτιο – Λευκάδα – Αργοστόλι.

Επιπλέον, λόγω της αδυναμίας εύρεσης ανταλλακτικών για τα πεπερασμένης πια τεχνολογίας καλωδίων ελαίου, τα οποία είναι εγκατεστημένα στον βρόχο των νοτίων Ιονίων νήσων, προγραμματίστηκε και η αντικατάσταση του υποβρυχίου καλωδίου Κυλλήνη – Ζάκυνθος, το οποίο παρουσίαζε προβλήματα διαρροής ελαίου, όπως επίσης και του υποβρυχίου καλωδίου Κεφαλονιά – Ζάκυνθος με νέα διασύνδεση 150 kV. Ειδικά για τα δύο έργα διασυνδέσεων Ζακύνθου – Κεφαλονιάς και Κεφαλονιάς – Λευκάδας του διαγωνισμού των 66 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Σε εξέλιξη

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ενίσχυσης του ηλεκτρικού συστήματος για την τροφοδοσία της Κέρκυρας, προϋπολογισμού περίπου 49 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2026. Ωστόσο ήδη διάφορα υποέργα του μπήκαν στην …πρίζα στα τέλη του 2023 όπως η νέα καλωδιακή γραμμή 150 kV Κέρκυρα Ι – Κέρκυρα ΙΙ ενώ τελείωσε και το έργο αντικατάστασης της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης – Ζακύνθου. Για την εξασφάλιση της ασφαλούς τροφοδότησης των υποσταθμών του νησιού προγραμματίζεται η αποκατάσταση και τρίτου δρόμου διασύνδεσης της Κέρκυρας με το ΕΣΜΗΕ στα 150 kV μέσω του υποσταθμού Ηγουμενίτσας με νέα όδευση.

: ot.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό