21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αγώνας δρόμου για την Credit Suisse

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο χρόνος είναι χρήμα στην επιχείρηση διάσωσης της Credit Suisse και πρέπει να έχει βρεθεί λύση ως το πρωί της Δευτέρας, πριν ανοίξουν οι αγορές, λένε στην «Ναυτεμπορική», ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κύκλοι στη Ζυρίχη. «Οι αρχές θέλουν να αποτρέψουν νέους σοβαρούς κλυδωνισμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», προσθέτουν.

«Η μόνη λύση του δράματος της Credit Suisse είναι η συγχώνευσή της με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας -τη UBS -και τη λύση αυτή προτιμά η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή. Τι θα σήμαινε η εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνιστική της UBS;Η νεοσυσταθείσα τράπεζα θα μπορούσε να γίνει μια mega-bank με συνολικό ενεργητικό μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ΑΕΠ της Ελβετίας».

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η επταμελής ελβετική κυβέρνηση) πραγματοποίησε έκτακτη χθες το βράδυ έκτακτη συνεδρίαση στη Βέρνη με θέμα την Credit Suisse. Στη συνεδρίαση μετείχαν αρκετοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι και το βασικό θέμα ήταν αν θα συγχωνευθεί η Credit Suisse με την UBS. Μια πιθανή εναλλακτική στην εξαγορά από την UBS είναι η είσοδος του ελβετικού κράτους. Οι ελβετικές εποπτικές αρχές προφανώς πάντως πιέζουν την UBS να αναλάβει την Credit Suisse. Σύμφωνα με πληροφορίες, η UBS απαιτεί εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις και περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενδεχόμενη έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ανάλογα με τους όρους της συναλλαγής, είναι δυνατά και μεγαλύτερα ή χαμηλότερα ποσά. Οι εγγυήσεις θα κάλυπταν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανούς άλλους άγνωστους μέχρι τώρα κινδύνους, σημειώνουν τραπεζικές πηγές .Ένα άλλο σημείο της συζήτησης είναι μια πιθανή συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στην Credit Suisse. Υπάρχουν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πιθανό να αφορούν υπαλλήλους της Credit Suisse. «Εάν όλα πάνε ομαλά, η συμφωνία είναι δυνατή μέχρι σήμερα απόγευμα.Οι λεπτομέρειες προφανώς διαπραγματεύονται πυρετωδώς στα παρασκήνια.Ορισμένα σημεία δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Οι απόψεις διίστανται ως προς το τι πρέπει να συμβεί στην Credit Suisse».

Παραβίαση κανόνων

Όπως αναφέρουν οι Financial Times , η ελβετική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να επιτρέψει στην UBS να παραβιάσει κάποιους κανόνες , ώστε η συγχώνευση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει τη διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ της UBS και της CS ,ανέφεραν οι «Financial Times». Αυτό θα μπορούσε να συντομεύσει την περίοδο των έξι εβδομάδων για διαβούλευση με τους μετόχους μέσω της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Την ίδια ώρα , Deutsche Bank λέγεται ότι εξετάζει την ανάληψη ορισμένων επιχειρηματικών τομέων από την Credit Suisse, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Οι σκέψεις αφορούν το ερώτημα ποια τμήματα της CS θα ήταν ενδιαφέροντα για την Deutsche Bank εάν αναλάμβανε η UBS. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ενδιαφέρει την Deutsche Bank καθώς επεκτείνεται σε αυτούς τους τομείς. Οι συνομιλίες είναι προς το παρόν εσωτερικές της τράπεζας και δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις στην Credit Suisse, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεν ενδιαφέρεται η Blackrock

Ο μεγάλος Aμερικανός επενδυτής Blackrock αρνήθηκε οποιοδήποτε ενδιαφέρον να αναλάβει την Credit Suisse, όπως δηλωσε εκπρόσωπος της στην ελβετική NZZ. Νωρίτερα, οι «Financial Times» είχαν αναφερθεί σε σχέδια εξαγοράς από την Blackrock καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της Credit Suisse.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό