26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Αγοράζει πυραύλους βεληνεκούς 1.000 χλμ από τις ΗΠΑ και «κοιτάει» τη Ρωσία

Ειδήσεις Ελλάδα

Πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, έναντι 667 εκατ. ευρώ αγοράζει η Πολωνία από τις ΗΠΑ, με το βλέμμα σε μια «δυνητική ρωσική απειλή».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία που έχει η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων εναντίον στόχων πολύ απομακρυσμένων από τη γραμμή του μετώπου και η εμβέλεια των πυραύλων που θα αποκτηθούν είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα», αναφέρει το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι παραδόσεις των πυραύλων AGM-158 JASSM-ER («Joint Air-to-Surface Standoff Missile») θα γίνουν από το 2026 ως το 2030, διευκρίνισε.

Η Πολωνία διαθέτει ήδη πυραύλους JASSM εμβέλειας 370 χιλιομέτρων, μέρος του οπλισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-16 της πολεμικής αεροπορίας της.

Εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων

Η σύμβαση, που αναμένεται να υπογραφτεί σήμερα, εγγράφεται στο πλαίσιο της ταχείας διαδικασίας εκσυγχρονισμού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων η οποία άρχισε μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια το 2022.

Επικαλούμενη τη ρωσική απειλή, η Πολωνία αύξησε ραγδαία τον αμυντικό προϋπολογισμό της, που πλέον ανέρχεται σε περίπου 4% του ΑΕΠ — πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών του NATO.

Η Βαρσοβία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, με βασικούς προμηθευτές της τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό