27.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Ίρις 2024: Μεγάλος νικητής το «Animal» με 7 βραβεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα 15α Βραβεία Ίρις, με παρουσιαστή τον απολαυστικό Γιάννη Νιάρρο και σκηνοθέτιδα την Ασημίνα Προέδρου, έκλεισαν έτσι ακόμα έναν σημαντικό κύκλο για το ελληνικό σινεμά.

«Μαζευτήκαµε σήµερα για να γιορτάσουµε ακόµη µια σοδειά του ελληνικού κινηµατογράφου. Η χρονιά που πέρασε τα είχε όλα. Είχε πολλή δουλειά και ταλέντο πίσω από τις ταινίες που θα τιµήσουµε σήµερα. Οι 100 συνολικά ταινίες που υποβλήθηκαν στα φετινά βραβεία Ίρις έχουν την έµπνευση, το εύρος και το βάθος µιας εθνικής κινηµατογραφίας που δηµιουργεί µε την πεποίθηση ότι έχει κάτι να πει, έναν ρόλο να επιτελέσει, ένα κοινό µε το οποίο θέλει να επικοινωνήσει…

Η χρονιά που πέρασε όμως εκτός από µεγάλη χαρά είχε και µεγάλη ανησυχία. Ο κυοφορούµενος κρατικός φορέας που θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη της ανάπτυξης της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα, µοιάζει µέχρι στιγµής να µην έχει αντιληφθεί τον ιστορικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει…

Απαιτούµε τη σταθερή, συστηµατική επένδυση του κράτους στον ποιοτικό ελληνικό κινηµατογράφο και στους Έλληνες δηµιουργούς. Γιατί είναι µια επένδυση στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισµό. Γιατί αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη στη χώρα. Γιατί είναι ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της κοινωνίας και της οικονοµίας µας. Γιατί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας µας στο εξωτερικό. Με αυτή τη στόχευση, η Ελληνική Ακαδηµία Κινηµατογράφου εγκαινιάζει σήµερα µια καµπάνια µε σύνθηµα “ο ελληνικός κινηµατογράφος ταξιδεύει – ταξίδεψε µαζί του”. Είναι ένα κάλεσµα προς όλους να αναδείξουµε τις επιτυχίες του ελληνικού κινηµατογράφου, να γιορτάσουµε το έργο των δηµιουργών, να διαδώσουµε τη δουλειά µας στο ευρύ κοινό, να δείξουµε τι φτιάχνουµε και από τι είµαστε φτιαγµένοι. Κάθε ταινία µας είναι ένα ταξίδι που ξεκινάει από λίγους και παρασύρει χιλιάδες. Είναι µια σκέψη σε ένα χαρτί που καταλήγει εικόνα σε µια µεγάλη οθόνη στην άλλη άκρη του πλανήτη. Είναι οι καρδιές µας που χτυπούν ταυτόχρονα σε µια σκοτεινή αίθουσα.»

Ο Γουίλεμ Νταφόε παρέλαβε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου. Φωτ.: studio kominis

Με αυτά τα λόγια κήρυξε την έναρξη της τελετής στην κατάμεστη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την καμπάνια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά που λανσάρεται από σήμερα.

Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, που συγκέντρωσε 7 βραβεία, ανάμεσα στα οποία τα Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Δήμητρα Βλαγκοπούλου και τη Φλομαρία Παπαδάκη αντίστοιχα.

Ακολούθησαν η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα με πέντε βραβεία (Ενδυματολογίας, Σκηνικών, Φωτογραφίας, Πρωτότυπης Μουσικής και Σχεδιασμού Μακιγιάζ και Κομμώσεων) και το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη με τρία βραβεία, ανάμεσα στα οποία αυτό του Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή, όπως άλλωστε και ο Γιώργος Παπαλιός, που παρέλαβε τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του.

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου τιμήθηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου. Φωτ.: studio kominis

Παραγωγός σπουδαίων ταινιών και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μοιράστηκε το βραβείο του «με τους σκηνοθέτες, τους μοντέρ, τους διευθυντές φωτογραφίας και όλους όσους μαζί κάναμε τις ταινίες τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και με κάποιους ανθρώπους που έχουν φύγει νωρίς: τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο κάναμε μαζί το «Θίασο» και τις «Μέρες του ’36», τον Κώστα Σφήκα, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Δήμο Θέο».

Τα βραβεία στις 22 συνολικά κατηγορίες παρουσίασαν (με σειρά απονομής) οι:  Θανάσης Νεοφώτιστος και Λένα Παπαληγούρα, Νίκος Περάκης και Τώνια Σωτηροπούλου, Χάρις Αλεξίου και Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Νούσιας και Δήμητρα Ματσούκα, Δημήτρης Καπουράνης και Ελίνα Ρίζου (φετινοί βραβευμένοι με τα θεατρικά βραβεία Δημήτρης Χορν και Μελίνα Μερκούρη αντίστοιχα), Σοφία Δήμτσα (Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας ΔΕΗ), Γιώργος Λεβέντης (Διευθύνων Σύμβουλος ANT1 Group) και Άκης Βοΐλας (Γενικός Διευθυντής Διανομής και Παραγωγής της Village Roadshow Greece), Μάρκος Χολέβας και Μαρία Καλλιμάνη (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΕΚΚ), Ευθύμης Χατζής και Πάνος Μουζουράκης, Ελίνα Ψύκου και Νίκος Πάστρας, Λεωνίδας Χριστόπουλος (Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ), Ευθύμης Φιλίππου και Μπέτυ Λιβανού.

Κατά τη διάρκεια της απονομής του Βραβείου Β’ Γυναικείου Ρόλου, μέλη της ΕΑΚ πραγματοποίησαν σύντομη παρέμβαση, διαβάζοντας από σκηνής κείμενο συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό.

Αναλυτικά τα Βραβεία Ίρις 2024

Βραβείο Ειδικών και Οπτικών ΕφφέΓια την ταινία «Inside»: Αντώνης Κοτζιάς, Martin Jurado

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών ΕφφέΓια την ταινία «Φόνισσα»: Εύη Ζαφειροπούλου, Χρόνης Τζήμος

Βραβείο ΉχουΓια την ταινία «Animal»: Odo Grötschnig, Sebastian Watzinger, Thomas Pötz Kava, Rudolf Gottsberger, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος

Βραβείο ΕνδυματολογίαςΓια την ταινία «Φόνισσα»: Εύα Νάθενα

Βραβείο ΣκηνογραφίαςΓια την ταινία «Φόνισσα»: Εύα Νάθενα

Βραβείο ΜοντάζΓια την ταινία «Animal»: Νίκος Βαβούρης

Βραβείο Πρωτότυπης ΜουσικήςΓια την ταινία «Φόνισσα»: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Βραβείο ΦωτογραφίαςΓια την ταινία «Φόνισσα»: Παναγιώτης Βασιλάκης

Βραβείο Β’ Γυναικείου ΡόλουΓια την ταινία «Animal»: Φλομαρία Παπαδάκη

Βραβείο Β’ Ανδρικού ΡόλουΓια την ταινία «Εξέλιξη»: Βασίλης Κολοβός

Βραβείο Α’ Ανδρικού ΡόλουΓια την ταινία «Inside»: Willem Dafoe

Βραβείο Α’ Γυναικείου ΡόλουΓια την ταινία «Animal»: Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Βραβείο ΣεναρίουΓια την ταινία «Animal»: Σοφία Εξάρχου

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου ΣκηνοθέτηΓια την ταινία «Inside»: Βασίλης Κατσούπης

Βραβείο ΣκηνοθεσίαςΓια την ταινία «Animal»: Σοφία Εξάρχου

Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής ΤαινίαςΓια την ταινία «Το Χάος που Άφησε Πίσω της»: Νίκος Κολιούκος

Βραβείο Μικρού Μήκους AnimationΓια την ταινία «Η πορνογραφική συλλογή του Κάφκα»: Αριστοτέλης Μαραγκός, Κωνσταντίνος Βασίλαρος

Βραβείο Μικρού Μήκους ΝτοκιμαντέρΓια την ταινία «Φως εκ Φωτός»: Νεριτάν Ζιντζιρία, Efijeni Kokedhima

Βραβείο Ταινίας Μικρού ΜήκουςΓια την ταινία «Ανορθόδοξος»: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Φανή Σκαρτούλη

Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής ΣυμπαραγωγήςΓια την ταινία «How to Have Sex»: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης 

Βραβείο ΝτοκιμαντέρΓια την ταινία «Βασίλισσα της Νέας Υόρκης»: Βάλερι Κοντάκος, Δέσποινα Παυλάκη και Ed Barreveld

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας ΜυθοπλασίαςΓια την ταινία «Animal»: Μαρία Δρανδάκη, Μαρία Κοντογιάννη, Lukas Rinner, Laura Sterian, Στέλιος Καμμίτσης, Βίκυ Μίχα, Ivan Tonev

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό