23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ίαν Άντερσον: Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά Παρθενώνα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;» διερωτάται ο frontman των Jethro Tull

Λίγες ώρες πριν το live της Πέμπτης στo Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (την Παρασκευή στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη) ο ιδρυτής και τραγουδιστής των Jethro Tull, Ίαν Άντερσον, αφήνει στην άκρη τις μουσικές προετοιμασίες και με αφορμή την αγάπη του για την Ελλάδα και την τέχνη ευρύτερα… μιλά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα. Η επιστροφή των λεγόμενων Ελγίνειων Μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο» αναφέρει ο βρετανός πολυοργανίστας, που με την καλλιτεχνική του ευφυΐα ξεχώρισε ήδη από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος.

Συνεχίζοντας, ο βρετανός μουσικός και ερμηνευτής αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν βρετανικά κειμήλια φυλάσσονταν σε Αθηναϊκό μουσείο. «Το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια. Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;»

Ο Ίαν Άντερσον συνιστά μια ξεχωριστή, εμβληματική και πολύ αγαπημένη περσόνα και μαζί με τους Jethro Tull αποτελούν άξια τέκνα της progressive rock. Χωρίς ταμπέλες όμως και με άξονα την μαγεία της δημιουργίας είναι μια από τις μπάντες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο διεθνές μουσικό στερέωμα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό