18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ήταν πάντα ξεχωριστό και διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ… (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν σήμερα πριν από 95 χρόνια η ΑΕΚ έχασε με 5-2 από τον Ολυμπιακό σε φιλικό αγώνα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο αγώνας αυτός, όμως, δεν έμεινε στην ιστορία για το αποτέλεσμά του, αλλά για μία κίνηση που είχε κάνει ο κορυφαίος τερματοφύλακας της εποχής, ο Γιώργος Γιάμαλης.

Ο καταγόμενος από την πόλη 19χρονος γκολκίπερ, ο οποίος είχε μόλις έρθει στην Ελλάδα και τρία χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πρώτος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδας και ο τερματοφύλακας-θρύλος της προπολεμικής εποχής της ΑΕΚ, υπέδειξε στον διαιτητή της αναμέτρησης Απόστολο Νικολαϊδη (ο αθλητής και παράγοντας του Παναθηναϊκού που αργότερα «έδωσε» στο συγκεκριμένο γήπεδο το όνομά του) να κατακυρώσει γκολ υπέρ του Ολυμπιακού, αν και αρχικά ο Νικολαϊδης είχε δείξει άουτ. Μια τρύπα στα δίχτυα είχε επιτρέψει στην μπάλα να φύγει μακριά από την εστία σε σουτ του Γιώργου Ανδριανόπουλου και μόνο ο Γιάμαλης είχε δει το γκολ!

Ο «Βαλεντίνο» (παρατσούκλι που του είχαν «κολλήσει» εξαιτίας της γοητείας του που παρέπεμπε στον γνωστό πρωταγωνιστή της εποχής Ροδόλφο Βαλεντίνο) έκανε ακριβώς ό,τι θα βλέπαμε και από τον Ντέμη Νικολαϊδη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας του 2000 με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ: πήγε στον διαιτητή και του υπέδειξε το λάθος του, αν και αυτό ευνοούσε την ομάδα του.

Η αντίδραση των παικτών του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Με πρωτοβουλία του αρχηγού τους και σκόρερ Γιώργου Ανδριανόπουλου, συγκεντρώθηκαν στη σέντρα του γηπέδου και χειροκρότησαν τον Γιάμαλη ενώ επέστρεφε στην εστία του. Ηταν από τότε διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ…

Από το 1.46’’ του βίντεο που παραθέτουμε, ο Γιώργος Γιάμαλης θυμάται το συμβάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Ανδρέα Μπόμη το 1973. Έφυγε από τη ζωή το 1985.

Στη φωτογραφία ο Γιώργος Γιάμαλης διακρίνεται στα δεξιά, δίπλα στον συμπαίκτη του και εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Δημόπουλο, σε φωτογραφία του 1930.

Στις 20 Ιουνίου

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1 (Κύπελλο Ελλάδας –ο πρώτος τελικός που έχασε η ΑΕΚ, καθώς δέχθηκε δύο γκολ από τον Σίμο και απάντησε μόνο μια φορά με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο)

20/6/54 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 85’ με τον Ανδρέα Σταματιάδη, αν και έπαιζε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο λόγω τραυματισμού του αμυντικού Γιώργου Μουρατίδη)

20/6/2020 ΑΕΚ-Αρης 2-2 (Playoffs Super League- Μαγική εικόνα το τελικό σκορ για την Ένωση, που έχασε τουλάχιστον πέντε κλασικές ευκαιρίες)

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό