18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ήξεις, αφήξεις» για την χρήση των εμβολίων από Ευρωπαϊκές χώρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζεται το «μπρος-πίσω» από διάφορες χώρες σχετικά με την χρήση των εμβολίων όλων των εταιρειών, και κυρίως αυτό της AstraZeneca, στις διάφορες  ηλικιακές ομάδες. Σήμερα στην Βρετανία σταματάει και επίσημα η χορήγηση του σκευάσματος σε άτομα κάτω των 40 ετών. Στις ηλικίες αυτές θα προσφέρεται εναλλακτικό σκεύασμα όπου είναι δυνατόν μετά από σύσταση κυβερνητικών συμβούλων.

Η απόφαση ελήφθη αφού η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) εξέτασε την ταχύτητα και τη λήψη εμβολίων Co στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με πολύ σπάνια θρόμβους αίματος μετά την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca.

Αντίθετα χθες, η Γερμανία διεύρυνε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο θα χορηγείται πλέον σε όλους τους ενήλικες. Με την νέα απόφαση, αίρεται η προηγούμενη απόφαση για περιορισμό των εμβολιασμών με AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών 

 Ο EMA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να παρακολουθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson. Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Co-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός. Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους. «Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.

Το οίδημα στο πρόσωπο

Ωστόσο ο EMA ,θα προσθέσει μία  παρενέργεια του εμβολίου της Pfizer ετοιμάζεται , στο φυλλάδιο πληροφοριών του εμβολίου, 

Αφού εξέτασε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για ύποπτες παρενέργειες (EudraVigilance) και δεδομένα από την επιστημονική βιβλιογραφία, η PRAC θεώρησε ότι υπάρχει τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα αιτιώδους συσχέτισης μεταξύ του εμβολίου και των αναφερόμενων περιπτώσεων πρηξίματος του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με ενέσιμα εμφυτέυματα, τα λεγόμενα φίλερ προσώπου.

Το σύνδρομο Guillain-Barré 

Yπό αξιολόγησηαπό τον Ευρωπαικό Οργανσιμό Φαρμάκων είναι οι αναφορές για εμφάνιση ενός σπάνιου νευρολογικού νοσήματος μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Πρόκειται για το σύνδρομο Guillain-Barré, στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με συνέπεια ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα συνήθως στα χέρια και τα πόδια.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, ζήτησε περισσότερα λεπτομερή στοιχεία από την AstraZeneca.

Εγκριση του κινεζικού εμβολίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το εμβόλιο κατά της Co-19 από την κρατική φαρμακευτική εταιρεία της Κίνας Sinopharm, για επείγουσα χρήση.

Το εμβόλιο, ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα και εκτός αυτής, γίνεται το πρώτο εμβόλιο κατά της Co-19 που έχει αναπτυχθεί από μια μη-δυτική χώρα, το οποίο λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έγκριση για επείγουσα χρήση σε οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό