33.7 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Έως τις αρχές του 2026 ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Περί τα τέλη του 2025 έως τις αρχές του 2026 τοποθέτησε χρονικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Μιλώντας σήμερα, Τρίτη, το πρωί στη συνεδρίαση του «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF) που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι ο σταδιακός περιορισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. αυξάνει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, η Ελλάδα διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών χωρών με αέριο από την περιοχή της Αν. Μεσογείου που μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή, αεριοποιείται και εισάγεται στο ελληνικό δίκτυο και διοχετεύεται περαιτέρω μέσω των υφιστάμενων διεθνών διασυνδέσεων. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Κάθετος» διάδρομος

Ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε στη διαδικασία ανάπτυξης του «κάθετου» διαδρόμου φυσικού αερίου με επενδύσεις ενίσχυσης της δυναμικότητας μεταφοράς από το ελληνικό δίκτυο προς τον βορρά.

Παράλληλα διατύπωσε την πρόταση για επέκταση του σκοπού του EMGF και στον τομέα της υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, μια δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς επιταχύνεται η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας. Προς το σκοπό αυτό προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και το κοίτασμα του Πρίνου με επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας που είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Απρίλιο οι ΑΠΕ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) κάλυψαν πάνω από το 63 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό