20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα Καχόβκα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, στην Χερσώνα.

Τα σενάρια για την ανατίναξη του φράγματος είναι τρία, όπως τα συνόψισε ο Δημοσθένης Δημόπουλος, Διεθνολόγος – Γεωπολιτικός Αναλυτής, μιλώντας την Πέμπτη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής: είτε το έκαναν οι Ρώσοι, είτε οι Ουκρανοί, και υπάρχει η περίπτωση της εγκληματικής αμέλειας από τη Ρωσία. Ωστόσο, «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να βγάλουμε συμπεράσματα», όπως τόνισε.

Πάντως η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πίσω από την κατάρρευση του φράγματος βρίσκεται η Ρωσία. Επικαλείται υποκλοπή τηλεφωνικής κλήσης που αποδεικνύει ότι μια ρωσική «ομάδα δολιοφθοράς» ανατίναξε το φράγμα.

Μάλιστα δημοσίευσε ένα ηχητικό απόσπασμα  της φερόμενης συνομιλίας, διάρκειας ενάμιση λεπτού, στο κανάλι της στην εφαρμογή Telegram. Στο απόσπασμα ακούγονται δύο άνδρες να συζητούν, στα ρωσικά, για τις συνέπειες της καταστροφής.

«Δεν το χτύπησαν [οι Ουκρανοί]. Αυτή ήταν η ομάδα δολιοφθοράς μας. Ήθελαν να τρομάξουν [τους ανθρώπους] με αυτό το φράγμα», λέει ο ένας από τους άνδρες, τον οποίο η SBU περιέγραψε ως Ρώσο στρατιώτη. «Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και [έκαναν] περισσότερα από αυτά που σχεδίαζαν».

Αναλυτικότερα, κατά τη συζήτηση, ο πρώτος ομιλητής ξεκινά λέγοντας «Ειδήσεις. Χθες υπήρχε ένα βίντεο στο Telegram- ένας στρατιώτης στεκόταν εκεί με καλυμμένο το πρόσωπό του, με τη στολή του. Και λέει ότι δεν υπάρχουν πλημμύρες, ότι ο κόσμος ζει κανονικά. Και πίσω του υπάρχει ένα παράθυρο και μπορείς να δεις το νερό μέχρι τα γόνατα».

Ο δεύτερος ομιλητής απαντάει: «Είναι αστείο. Πρόκειται για το γεγονός ότι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο καταστράφηκε;».

Η συζήτηση συνεχίζει ως εξής:

Πρώτος ομιλητής: «Ναι. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός ψύχει τον πυρηνικό τους αντιδραστήρα».

Δεύτερος ομιλητής: «Ωραία. Το έκαναν στον εαυτό τους. Θα εκραγεί και αυτό είναι».

Πρώτος ομιλητής: «Οι δικοί μας το έκαναν. Δεν είναι αυτοί (οι Ουκρανοί), είναι δικοί μας».

Δεύτερος ομιλητής: «Αλήθεια, ήταν δικοί μας; Είπαν ότι οι Khokhols [υποτιμητικός όρος για τους Ουκρανούς] το ανατίναξαν».

Πρώτος ομιλητής: «Δεν το ανατίναξαν. Η ομάδα σαμποτέρ μας είναι εκεί. Ήθελαν να προκαλέσουν φόβο με αυτό το φράγμα. Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. (Έκαναν) Περισσότερα από όσα σχεδίαζαν».

Δεύτερος ομιλητής: «Ναι, φυσικά. Θα είναι σαν το Τσερνόμπιλ, σωστά;»

Πρώτος ομιλητής: «Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950. Έπεσε γρήγορα».

Η SBU δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία ή τους συμμετέχοντες της.  Έκανε όμως γνωστό ότι έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και «οικοκτονία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό