Home Κορονοϊός • Κοροναϊός “Έχασε” τα ιστορικά υψηλά η Wall εν μέσω ανησυχιών για Co-Κίνα

“Έχασε” τα ιστορικά υψηλά η Wall εν μέσω ανησυχιών για Co-Κίνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Με απώλειες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση από τα ιστορικά υψηλά τους, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Dow Jones και S&P 500 στην Wall Street, επί τη βάσει ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμαμα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 106,66 μονάδες ή 0,30%, στις 35.101,85 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 4,17 μονάδες ή 0,09%, στις 4.432,35, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 24,4 μονάδων ή 0,16%, στις 14.860,20 μονάδες.

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων κατρακύλησαν νωρίτερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με απώλειες άνω του 2%, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και των ανησυχιών για τους νέους περιορισμούς στις οικονομίες της Ασίας, κυρίως εκείνης της Κίνας.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent απώλεσε 1,66 δολ. ή 2,4%, κλείνοντας στα 69,04 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI έχασε 1,80 δολ. ή 2,6%, κλείνοντας στα 66,48 δολ.

Η πτώση του πετρελαίου οδήγησε σε απώλειες για τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με εκείνες της Exxon Mobil και της Chevron έχασαν 1,2% και 1,7% έκαστη. Εκείνη της Diamondback Energy απώλεσε 3,5%.

Μετοχές δεμένες με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης, όπως εκείνες των εταιρειών κρουαζιέρας και των αεροπορικών, πραγματοποίησαν “χαμηλές πτήσεις”. Η μετοχή της Norwegian Cruise Line έχασε περί το 1% μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στις ΗΠΑ ότι η εταιρεία έχει δικαίωμα να ζητεί από τους επιβάτες πλοίων της απόδειξη εμβολιασμού κατά της COVID-19. Οι μετοχές των Carnival και Royal Caribbean έχασαν άνω του 1%, ενώ εκείνες των American Airline και United Airlines υποχώρησαν 2,2% και 2,5%, έκαστη.

“Ο Co βαρύνει σημαντικά επί των χρηματοπιστωτικών αγορών”, δηλώνει ο Jim Paulsen, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Leuthold Group. “Η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζει να πιέζει τα κυκλικά τμήματα της αγοράς μετοχών, μεταξύ αυτών τους κυκλικούς κλάδους όπως η ενέργεια και τα βιομηχανικά αγαθά, καθώς και τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης”, τονίζει

Η μετοχή της Tesla οδήγησε εξάλλου υψηλότερα τον τεχνολογικό Nasdaq, κερδίζοντας 2%, μετά την αναβάθμισή της από την Jefferies, που προέβλεψε ράλι άνω του 20% για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και η ενδεχόμενη υπονόμευση της προσπάθειας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας επανήλθαν στο προσκήνιο, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Κίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές. 

Η επενδυτική τράπεζα μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη το τρίτο τρίμηνο στο 2,3% από 5,8%, αν και αύξησε τις προοπτικές του τέταρτου τριμήνου στο 8,5% από 5,8% νωρίτερα. Για το σύνολο του 2021 η νέα πρόβλεψή της κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 8,3% από 8,6% προηγουμένως.

Τα μέχρι τώρα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, εξάλλου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα νομισματικής τόνωσης, μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 9 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 21 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Goldman Sachs και Procter&Gamble, ενώ των απωλειών εκείνες των Chevron, UnitedHealth και Amgen.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version