28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Peter Horbury!

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν επαγγελματία να παραμένει στην κορυφή για πολλά χρόνια. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να το κάνει χωρίς να γίνεται αντιπαθής για τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κι όμως, ο Peter Horbury, ο άνθρωπος που του πιστώνεται η αλλαγή σχεδιαστικής κατεύθυνσης της Volvo στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το κατάφερε μπαίνοντας για πρώτη φορά στη βιομηχανία αυτοκινήτου το 1974, ανελισσόμενος σε θέσεις με τεράστια ευθύνη, όντας επιδραστικός, βάζοντας την σφραγίδα του σε όποιο πόστο ανέλαβε και εν τέλει, χτίζοντας σχέσεις και φιλίες που άντεξαν το πέρασμα του χρόνου. Ο Peter Horbury έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών και η βιομηχανία αυτοκινήτου είναι φτωχότερη πλέον.

Ο Horbury γεννήθηκε το 1950 στο Alnwick της Αγγλίας και πήγε στο ίδιο σχολείο (King Edward VII) στο Sheffield με τον επικεφαλής σχεδιασμού της Ford Ευρώπης, Martin Smith. Ο Horbury συνέχισε τις σπουδές του στο Newcastle upon Tyne College of Art απ’ όπου αποφοίτησε το 1972 με πτυχίο στο Βιομηχανικό Σχέδιο και στη συνέχεια φοίτησε στο Royal College of Art στο Λονδίνο, όπως και ο Martin Smith, απ’ όπου πήρε το master’s του στον σχεδιασμό αυτοκινήτων. Η πρώτη του δουλειά ήταν στην Chrysler Αγγλίας όπου το ανατέθηκε να σχεδιάσει την γρίλια, τα φωτιστικά σώματα και τους προφυλακτήρες του Simca Horizon. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο hatchback διακρίθηκε με τον τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς το 1979! Το 1977, ο Horbury πήγε στην Ford Αγγλίας και δύο χρόνια αργότερα έγινε σύμβουλος σχεδιασμού στην Volvo με βάση την Σουηδία. Το ’81 μετακόμισε στην Ολλανδία και πάλι ως σύμβουλος σχεδιασμού, όπου έμεινε για 5 χρόνια μέχρι να αναλάβει θέση επικεφαλής σχεδιασμού στην MGA στο Coventry της Αγγλίας. Το 1991 όμως η μοίρα τον ξαναέφερε στην Volvo, αυτή τη φορά ως επικεφαλής σχεδιασμού και το πρώτο δείγμα γραφής του ήταν το ECC Concept που έδειξε ότι το τετράγωνο design των σουηδικών αυτοκινήτων είναι παρελθόν. Το εν λόγω πρωτότυπο ήταν αυτό που έφερε τους χαρακτηριστικούς “ώμους” που βλέπουμε μέχρι και σήμερα κάτω από την γραμμή των παραθύρων, τις κυρτές επιφάνειες και τις πιο… φιλικές καμπίνες και αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν που όρισαν μία νέα εποχή, την εποχή Horbury στην σουηδική μάρκα.

Ο Βρετανός έμεινε 11 χρόνια στην Volvo και το 2002 έγινε επικεφαλής σχεδιασμού για ολόκληρο το “Premier Automotive Group” της Ford που εκείνη την εποχή απαρτιζόταν από την Volvo, την Jaguar, την Aston Martin και την Land Rover. Δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στο Detroit για να γίνει executive director σχεδιασμού στην Ford, όπου σε συνεργασία με τον επικεφαλής σχεδιασμού της αμερικανικής εταιρίας δημιούργησε την “One Ford” φιλοσοφία για την επόμενη γενιά των μοντέλων της Ford. Ο Horbury επέστρεψε το 2009 στην Volvo ως αντιπρόεδρος σχεδιασμού και το 2011, όταν η σουηδική φίρμα πουλήθηκε στην Geely, πήρε τον τίτλο του senior αντιπροέδρου σχεδιασμού. Από αυτήν την θέση δούλεψε τόσο με την Lynk & Co όσο και με την Lotus και παρότι αποχώρησε το 2021, παρέμεινε σε θέση συμβούλου στην αγγλική μάρκα εμπνέοντας και καθοδηγώντας τους νέους και παρέχοντας την δική του οπτική/γνώμη στους παλαιότερους. Ένας πραγματικά χαρισματικός, επιδραστικός και συμπαθής άνθρωπος έφυγε από τη ζωή. Καλό ταξίδι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό