14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών μετά από μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Θλίψη προκάλεσε στους ανθρώπους του πολιτισμού, η είδηση του θανάτου της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Το σπουδαίο έργο της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ήταν Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης καθώς και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964), συνεχίζοντας εκεί τις μεταπτυχιακές σπουδές της ενώ το 1975 εξελέγη Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Από το 1992 και μετά τέλεσε διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ενώ διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Η Διευθύντρια της Πινακοθήκης είχε μια προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στις 15 Ιουνίου 2022 στην Πινακοθήκη για την παρουσίαση μεγάλης έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη.

«Πολλοί με μισούν ή απλώς δεν με θέλουν. Και εδώ μέσα ακόμα. Κανένας, όμως, δεν θα βρεθεί να πει ότι τον προσέβαλα, ότι φωνάζω στους διαδρόμους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Πλάκα.

Η Μαρίνα Πλάκα είχε αποσπάσει πλήθος βραβείων και διακρίσεων ενώ επέδειξε σημαντικό συγγραφικό έργο, με 19 βιβλία και περισσότερες από 200 μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες ενώ είχε παντρεύτηκε σε ηλικία 17 χρονών τον φιλόλογο Δημήτρη Πλάκα.

Μήνυμα στο Twitter για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα έστειλε και ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας γράφοντας:

«Το μεγάλο έργο της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη για την χώρα και τον πολιτισμό της. #RIP».

Να θυμήσουμε πως σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το 1904, ο πατέρας της νεοελληνικής ζωγραφικής, Νικηφόρος Λύτρα, έργα του οποίου είχε ξεχωρίσει η εκλειπούσα παρουσιάζοντας τα κρυμμένα αριστουργήματα της Πινακοθήκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό