18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έτσι θα υποβάλετε αίτηση στο πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών

Ειδήσεις Ελλάδα

Δείτε αναλυτικά την διαδικασία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη του νέου προγράμματος «Αντικατάστασης και Ανακύκλωσης Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών», καθώς μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από δικαιούχους.

Έτσι, όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλιά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, λαμβάνοντας επιδότηση έως 50% για την αγορά των νέων μοντέλων που θα επιλέξουν.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές. Προϋπόθεση για τη λήψη της επιδότησης αποτελεί η απόσυρση των παλιών συσκευών, οι οποίες θα ανακυκλωθούν.

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα θα έχουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο, οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους. Επίσης, από το εισόδημα θα εξαρτάται το ύψος της επιδότησης, το οποίο θα ξεκινά από το 30% και θα φτάνει έως και 50% του κόστους των νέων συσκευών.

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, με τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τα 200.000 νοικοκυριά, αντικαθιστώντας και ανακυκλώνοντας περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο.

Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%. Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό