24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έτοιμο εντός των χρονοδιαγραμμάτων το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Ειδήσεις Ελλάδα

«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο – όπως τόνισε – θα είναι έτοιμο εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου. «Μιλάμε για το μεγαλύτερο εργοτάξιο αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, ένα αεροδρόμιο το οποίο τελικά θα είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο αρχικά προβλεφθεί. Κι’αυτο γιατί πρέπει να προνοήσουνε και να λάβουμε υπόψη τις πολύ θετικές εξελιξεις που μεσολάβησαν από τοτε που το αεροδρόμιο αρχικά σχεδιάστηκε» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επιπλέον ανέφερε ότι «εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει, η Κρήτη θα έχει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο για τον επόμενο αιώνα». Όπως σημείωσε, «είναι αδιανόητο να μιλάμε για την ανάπτυξη του νησιού, χωρίς σύγχρονο αεροδρόμιο και χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο». Επεσήμανε ακόμη πως όταν ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο «θα είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα αλλά και ένας φάρος ανάπτυξης».

φωτ. Γραφείο του ΠρωθυπουργούΚ. Καραμανλής: Το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Μεσογείου

«Με τις συμπληρωματικές εργασίες που συμφωνήσαμε και περάσαμε και από τη Βουλή, στην ουσία ξεπερνάμε τις πεπερασμένες προδιαγραφές που είχε ένα αεροδρόμιο που είχε σχεδιαστεί πριν από είκοσι χρόνια και θα έχουμε πλέον ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, το οποίο θα μπορεί να το επισκέπτονται μέχρι και 15 εκατομμύρια επιβάτες. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Μεσογείου και νομίζω ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα πιστοποιεί ότι το έργο προχωρά μπροστά από τα χρονοδιαγράμματά του», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η προσοχή θα στραφεί και στην αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου, του Αεροδρομίου “Καζαντζάκης”. «Μιλάμε για μια πολύ σημαντική έκταση, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά εντός του αστικού ιστού της πόλης του Ηρακλείου. Θα ακούσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και πιστεύω ότι και ο χώρος αυτός θα μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα προς όφελος όχι μόνο των κατοίκων του Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να μεσολαβήσουν πάλι 18 χρόνια, όπως δυστυχώς έγινε με το Ελληνικό, από τη στιγμή δηλαδή που μετακινήθηκε το αεροδρόμιο στα Σπάτα να μείνει αυτή η πολύ σημαντική έκταση ανενεργή» σημείωσε συγκεκριμένα.

Το κόστος του έργου και οι νέες θέσεις εργασίας

Κατά την ενημέρωση σημειώθηκε πως η επικαιροποίηση του σχεδιασμού διασφαλίζει αφενός τις βέλτιστες προδιαγραφές και αφετέρου την εξυπηρέτηση της αυξημένης επιβατικής κίνησης, προβλέποντας επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού (terminal) κατά 32%. Ο νέος αερολιμένας, κόστους περίπου 522 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελέσει έναν σύγχρονο και «πράσινο» κόμβο για την απρόσκοπτη σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, μειώνοντας παράλληλα την επιβάρυνση που υφίσταται η πόλη του Ηρακλείου λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τις εργασίες κατασκευής, στην πλήρη ανάπτυξή τους, αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των εργαζόμενων που θα απασχοληθούν στην λειτουργία του αερολιμένα και στο οικοσύστημα υπηρεσιών και υποδομών που θα το περιβάλλει θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια το εθνικό αθλητικό κέντρο για αθλήματα παραλίας και άμμου «Karteros Beach Sports Center», που συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους του στην Ευρώπη, και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό