16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Woodsat θέλει να φέρει επανάσταση στους διαστημικούς δορυφόρους με το ξύλινο… σώμα του

Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστό ότι μια εταιρεία ξυλείας στην Ιαπωνία σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός δορυφόρου που τα όργανα του θα ενσωματώνονται σε ένα ξύλινο περίβλημα. Όπως φαίνεται το νήμα του πρώτου ξύλινου δορυφόρου θα κόψει μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Φιλανδική Arctic Astronautics δηλώνει έτοιμη να στείλει στο Διάστημα ένα ξύλινο δορυφόρο μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία είχε κατασκευάσει ένα ξύλινο δορυφόρο τον οποίο είχε προσαρτήσει σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι το 2017. Αυτή την φορά όμως ο ξύλινος δορυφόρος θα σταλεί αυτόνομα στο Διάστημα.

Πρόκειται για ένα μίνι δορυφόρο 10x10x10  εκατοστά που ζυγίζει ένα κιλό. Στόχος της Arctic Astronautics είναι ο δορυφόρος αυτός να δώσει το έναυσμα για να αρχίσει η διαστημική βιομηχανία να εγκαταλείπει τα υλικά που παράγονται με ορυκτά καύσιμα και να στραφεί στην χρησιμοποίηση φιλικών στο περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο.

Αν σκεφτούμε ότι εξελίσσεται ανάμεσα στα άλλα και μια εμπορική μάχη στο Διάστημα για την κατασκευή στόλων που θα αποτελούνται από χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους η κατασκευή τους από φιλικά στο περιβάλλον υλικά θα ήταν σίγουρα μια θετική εξέλιξη.

O δορυφόρος που ονομάζεται Woodsat είναι κατασκευασμένος από ένα κοινό είδος κόντρα πλακέ που έχει υποστεί μια ειδική για την περίσταση επεξεργασία ώστε να μην παράγει ανεπιθύμητη υγρασία στις διαστημικές συνθήκες η οποία να αποτελεί κίνδυνο για την λειτουργία των οργάνων του δορυφόρου. H επεξεργασία αυτή διασφαλίζει επίσης ότι το ξύλο δεν θα παθαίνει διαβρώσεις στο Διάστημα γεγονός που επίσης θα έθετε σε κίνδυνο την λειτουργία του δορυφόρου.

Η εταιρεία θα τοποθετήσει στον πρώτο Woodsat που θα στείλει στο Διάστημα διάφορα όργανα, αισθητήρες και κάμερες, που θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση του. Με αυτό τον τρόπο οι κατασκευαστές θα μπορούν να διαπιστώσουν τις πιθανές αδυναμίες και ατέλειες του δορυφόρου ώστε να τις διορθώσουν και να δημιουργήσουν ένα τελικό προϊόν που να είναι απόλυτα συμβατό με τις διαστημικές συνθήκες και να μπορεί να σταθεί ως εναλλακτική λύση στους συμβατικούς δορυφόρους.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό