31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

«Έτοιμη η δικαστική αίθουσα για τη δίκη των Τεμπών»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αλλά και στη δίκη των Τεμπών, στον δικαστικό χάρτη, και τα βαριά τροχαία αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας  στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.

Για τα Τέμπη

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ερωτηθείς για τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ανέφερε:

«Δικαστές και εισαγγελείς κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει ούτε ένας δικηγόρος από τους 120 που υπερασπίζονται τα θύματα και τους συγγενείς τους που να έχει διατυπώσει παράνομο η ένσταση για τις ενέργειες των δικαστικών. Εξ αυτού η δικαιοσύνη κάνει σωστά τη δουλειά της».

Σε ό,τι αφορά την αίθουσα που θα γίνει η δίκη, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι είναι ήδη έτοιμη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όποια νομοθετική αλλαγή χρειάστηκε για να διευκολυνθεί η ανάκριση, την έκανε, σημειώνοντας τροποποίηση του νόμου για να έχει πρόσβαση ο ανακριτής σε όλες τις συνομιλίες των εμπλεκομένων και άλλες.

Για την απονομή της δικαιοσύνης και τον νέο δικαστικό χάρτη

Στο 50% αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος  αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εκθέσεις αξιολόγησης.

«Προκειμένου να προωθήσουμε ένα πλέγμα αλλαγών, δεν αρκεί η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, με την ενσωμάτωση 1000 ειρηνοδίκων στα πρωτοδικεία με βάση την οποία αναμένεται μία επιτάχυνση της τάξης του 25% μέσα σε έναν χρόνο.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση εάν συνδυαστεί με τη νέα πολιτική δικονομία που θα ψηφιστεί στο τέλος καλοκαιριού, και στην ανάθεση μέρους των υποθέσεων σε δικηγόρους, σε βάθος διετίας ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται να μειωθεί κατά 50% συνολικά.»

Νέος νόμος για το ΣτΕ

Όπως είπε ο υπουργός δικαιοσύνης «επίκειται ως το τέλος του μήνα Ιουνίου η ψήφιση νέου νόμου για το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα θέσει τέλος στις ατέρμονες αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων και θα συμβάλλει στην ταχύτερη έκδοση αποφάσεων και για υποθέσεις επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.»

Ειδικότερα, όπως δήλωσε, η νέα νομοθεσία θα προβλέπει ότι η κάθε προσφυγή στο ΣτΕ θα χρεώνεται από την αρχή σε ένα δικαστή και σε προθεσμία ως τρεις μήνες ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να είναι έτοιμος και από εκείνον που κάνει την προσφυγή και από το δημόσιο.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι υποθέσεις – κατά κύριο λόγο- θα εκδικάζονται σε συμβούλιο σύντομα και μόνον κατ΄ εξαίρεση σε ακροατήριο.

Φυλακή για τα βαριά τροχαία και παραβίαση κόκκινου σηματοδότη

Σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται πλέον οι υπαίτιοι για τα βαριά τροχαία ατυχήματα, ενώ στη φυλακή θα μπαίνουν και όσοι  παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη, τραυματίζουν η σκοτώνουν κάποιον.

Το ίδιο ισχύει πλέον και για τα θανατηφόρα τροχαία ή εκείνα που προκαλούν βαριές σωματικές βλάβες.

«Κάποτε τόνισε ο υπουργός, όφειλε η πολιτεία να ρίξει το βλέμμα της και προς τα θύματα. Οχι μόνον τους δράστες, οι οποίοι έχουν ως κατηγορούμενοι τα δικαιώματά τους και ο νόμος οφείλει ως προς αυτά να εφαρμόζεται».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό