24 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Έρχονται 1.000 κάμερες στην Αττική και όχι μόνο!

Ειδήσεις Ελλάδα

Όποιος έχει κυκλοφορήσει έστω και ελάχιστα σε οποιονδήποτε δρόμο οπουδήποτε στην Ελλάδα θα έχει παρατηρήσει την ακατάσχετη, ασύστολη αυθαιρεσία που επικρατεί. Με απλά λόγια, ο καθένας κάνει ότι γουστάρει χωρίς να του περνάει από το μυαλό πώς μπορεί να γίνει εμπόδιο σε κάποιον άλλο οδηγό ή ευάλωτο χρήστη του δρόμου ή πώς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, μποτιλιάρισμα ή ακόμα χειρότερα, ατύχημα. Τα αυτοκίνητα είναι πολλά, η ζωή είναι δύσκολη και απαιτεί εξοντωτικούς ρυθμούς και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος να φυλάει τα… έρμα. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, μπορώ να σκεφτώ αμέτρητες περιπτώσεις “αθώας” παραβατικότητας που καμουφλάρεται ή δικαιολογείται στις συνειδήσεις των παραβατικών με κλισέ όπως “δεν έγινε κάτι” ή “αφού το κάνουν όλοι”. Σε αυτή τη νοοτροπία προσπαθεί να βάλει φρένο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αξιοποιώντας την τεχνολογία για την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

“[…] το 1985 η Αττική είχε 1.5 εκατομμύριο αυτοκίνητα, ενώ τώρα έχει 5,5 εκατομμύρια, χωρίς καθόλου υποδομές. Έχει δίκιο ο κόσμος όταν διαμαρτύρεται πολλές φορές για την απουσία της τροχαίας. Έχω προσθέσει από την  ημέρα που ήρθα, εδώ στην Αθήνα, 100 τροχονόμους και σε λίγες μέρες θα έρθουν άλλοι 100. Υποσχόμαστε ότι θα γίνουμε καλύτεροι. Έχουμε 1 εκατομμύριο παραπάνω παραβάσεις στο 8μηνο σε σχέση με πέρυσι.”
Δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης για να συμπληρώσει ότι το υπουργείο και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ένα σχέδιο για 1.000 κάμερες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα τοποθετηθούν στην Αττική. Έξυπνες κάμερες για την ακρίβεια, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό θα βεβαιώνουν την παράβαση απευθείας και θα τις στέλνει στον παραβάτη εξαλείφοντας μία διαδικασία που απαιτεί εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες εργατοώρες. Εν ολίγοις, το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει αν το αυτοκίνητο κυκλοφορεί νόμιμα (ΚΤΕΟ, κάρτα καυσαερίων, ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας κ.ά) ενώ οι κάμερες προηγμένης τεχνολογίας δεν θα καταγράφουν μονάχα τυχόν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας ή ερυθρού σηματοδότη αλλά και άλλες παραβάσεις όπως η μη χρήση κράνους/ζώνης ασφαλείας, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση κ.ά. Από τη στιγμή που θα βεβαιώνεται η παράβαση, ο… ενδιαφερόμενος θα την λαμβάνει ψηφιακά είτε με μήνυμα SMS, είτε στο Viber, είτε στην Θυρίδα Πολίτη στο Gov.gr ενώ ψηφιακά θα γίνεται και η απόδοση πόντων όσο και τυχόν αφαίρεση του διπλώματος ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει εύκολα ο οδηγός.
Για την διευκόλυνση του πολίτη, η εξόφληση του προστίμου θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά όπως και η ένσταση. Για την ιστορία, παρότι ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, τα πιθανότερα σημεία για την τοποθέτηση των καμερών στην Αττική είναι οι Λεωφόροι Βάρης Κορωπίου, Βουλιαγμένης, Θησέως, Κηφισίας, Λαυρίου, Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας, Συγγρού και Ποσειδώνος αν και θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό