22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Έρχεται τριπλή αύξηση στους μισθούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Δείτε παραδείγματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ένα τριπλό «μπαράζ» αυξήσεων θα πετύχει το οικονομικό επιτελείο την πλήρη εξίσωση του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών είναι από το 2025 έως και το 2027 να έχουν γίνει τρεις ετήσιες αυξήσεις ώστε οι κατώτατες απολαβές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να φτάσουν… μαζί στα 950 ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί με την παράλληλα αύξηση των μισθών κάθε άνοιξη, όταν δηλαδή προσδιορίζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατόπιν των διαβουλεύσεων των κοινωνικών εταίρων.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 830 ευρώ μικτά. Με δεδομένο ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ανέλθει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μέση ετήσια αύξηση θα πρέπει να ανέρχεται σε περίπου 40 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο φτάνει τα 850 ευρώ. Προκειμένου να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού, θα πραγματοποιηθούν αναλογικές οριζόντιες αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, έστω ότι ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ. Από 1η Απριλίου είναι αρκετά πιθανό να δει αύξηση στο μηνιαίο μισθό του ύψους 40 ευρώ. Έτσι, ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 870 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, εργαζόμενος του δημοσίου τομέα, που βρίσκεται στο εισαγωγικό κλιμάκιο, λαμβάνει σήμερα μηνιαίως 850 ευρώ. Από 1η Απριλίου θα δει και αυτός αύξηση 20 ευρώ, ώστε ο νέος μισθός του να εξισωθεί με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα, φτάνοντας τα 870 ευρώ.

Αύξηση και στα άλλα μισθολογικά κλιμάκια του δημοσίου

Ωστόσο, ισόποση αύξηση 20 ευρώ θα δουν και οι υπάλληλοι που είναι ενταγμένοι στα άλλα μισθολογικά κλιμάκια του δημοσίου. Μοιραία λοιπόν, ένας δημόσιος υπάλληλος που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ, θα δει το μηνιαίο του εισόδημα να αυξάνεται στα 1.020 ευρώ, ενώ εργαζόμενος στο δημόσιο με μισθό 1.200, από την άνοιξη θα λαμβάνει 1.220 ευρώ.

Προς αυτή την κατεύθυνση έως το 2027 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν οριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ μικτά συνολικά, ώστε ο εισαγωγικός να ανέλθει στα 950 ευρώ. Το συνολικό κόστος του μέτρου μέχρι το 2027 είναι 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 100 εκατ. ευρώ για το 2025.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό