26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Έρχεται νέα απόφαση για μισθωτές μητέρες εκτός e-ΕΦΚΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2024 – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ν. Μηλαπίδης για επίδομα μητρότητας: Θέμα ημερών νέα Υπουργική για μισθωτές μητέρες

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης καλεσμένος στο talk radio 98.9 με το Νίκο Παναγιωτόπουλο μίλησε για την απασχόληση συνταξιούχων, τη σύνταξη με οφειλές και το επίδομα μητρότητας.Σύνταξη με οφειλέςΟ Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει τη για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να πάρουν τη σύνταξη τους με οφειλές έως 30.000 ευρώ, 10.000 για αγρότες αρκεί να πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις του ηλιακού ορίου στα 62 έτη, 20 χρόνια ασφάλισης και όριο καταθέσεων 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Στην περίπτωση αυτή παρακρατείται το 60% της σύνταξης μέχρι η οφειλή να πέσει στις 20.000 ευρώ.Απασχόληση συνταξιούχωνΌπως τόνισε ο κ. Μηλαπίδης, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου που δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργαστούν χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξη τους με την επιβολή ενός 10% πόρου υπερ ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν αυξηθεί από 35.000 σε σχεδόν 100.000. Το μέτρο δίνει κίνητρα απασχόλησης σε ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ώριμη ηλικία και θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, ταυτόχρονα φέρνει έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία κρατώντας σε παραγωγική διαδικασία ανθρώπους με περίσσια εμπειρία, ενώ χτυπά την αδήλωτη εργασία και την παραοικονομία.

Επίδομα μητρότηταςΟ κ. Μηλαπίδης γνωστοποίησε ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή νέας υπουργικής που θα ρυθμίσει το θέμα των μισθωτών μητέρων εκτός ΕΦΚΑ, δηλαδή δημοσιογράφους, ΔΕΚΟ και τράπεζες που περιμένουν να πάρουν το 9μηνο αναδρομικά ενώ, αναφέρθηκε και στο επίδομα μητρότητας για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας καθώς απασχολούνται στο Δημόσιο και αμείβονται απ’ αυτό.

Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει την ασυμμετρία και εξετάζεται από τον Υπουργό Παιδείας και την Υπουργό Εργασίας η ρύθμιση του θέματος από το νέο έτος στο βαθμό  που θα μπορεί να καλύψει και τις αναπληρώτριες.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμαhttps://soundcloud.com/user-665020045/n-04-06-26

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό