17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έρευνα «Franchising & Co-19»: Αναβλητικότητα, σκεπτικισμός αλλά και εμπιστοσύνη στο franchising

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που προκάλεσε η πανδημία του Co-19, ο θεσμός του franchising απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των υποψήφιων επενδυτών. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ο κρίσιμος ρόλος των εταιρειών συμβούλων Franchise στην επιτυχία μίας νέας επιχειρηματικής κίνησης. Από την άλλη, οι επιχειρηματίες δείχνουν σκεπτικισμό κι αναβλητικότητα, ενώ προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Αυτά προκύπτουν από την κλαδική έρευνα «Franchising & Co-19» που εκπόνησε το Franchise Success Media Group, σε συνεργασία με τη The Franchise Co. Η έρευνα ξεκίνησε την Παρασκευή 10 Απριλίου κι έχουν λάβει μέρος σε αυτή 255 συμμετέχοντες, οι οποίοι δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μία νέα επιχειρηματική κίνηση βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ή ότι έχουν εξετάσει το Franchising στα πλαίσια του επιχειρηματικού σχεδιασμού τους.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι:

Το 43,53% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι η απόφασή τους να επενδύσουν στον χώρο του franchising έχει επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναβάλλουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Το 48,24% έχει αποφασίσει να αναβάλει την επένδυσή του για τον επόμενο χρόνο και το 35,29% προσανατολίζεται σε μία μικρή αναβολή, με την υλοποίησή του ωστόσο να τοποθετείται χρονικά μέσα στο 2020. Το 68,24% δηλώνει ότι σε περιόδους κρίσης προτιμά το franchising, σε σχέση με την αυτοαπασχόληση ως ανεξάρτητος επιχειρηματίας. Το 68,24% των συμμετεχόντων συμφωνεί με την άποψη ότι τα συστήματα franchise αποτελούν ευκαιρίες, αλλά και πιο σίγουρες επιλογές. Το 75,29% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε περιόδους οικονομικής αστάθειας/ κρίσης είναι πιθανότερο να απευθυνθεί σε μία εταιρεία συμβούλων.

Οι κλάδοι που οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν να αποτελέσουν ευκαιρία στο περιβάλλον μετά την κρίση είναι κυρίως αυτοί των convenience stores, των τροφίμων, των υπηρεσιών και της εστίασης.

«Τα δίκτυα franchise θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο νέο ανταγωνιστικό πεδίο και οι franchisors, είτε νέοι, είτε εδραιωμένοι, θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουν συνολικά το μοντέλο λειτουργίας τους ως δίκτυα, το σύστημα franchise καθώς και το μοντέλο περαιτέρω ανάπτυξής τους, στα πλαίσια ενός πολυεπίπεδου, πολυκάναλου αναπτυξιακού πλάνου. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται ευελιξία, ταχύτητα προσαρμογής, ικανότητα στη διαχείριση της αλλαγής, μετασχηματισμού και του οργανισμού του franchisor αλλά και του δικτύου», σχολιάζει ο Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, διευθύνων εταίρος της The Franchise Co, και συμπληρώνει: «Το πώς θα χειριστούν τα δίκτυα franchise την επόμενη μέρα, μετά το lockdown, θα καθορίσει σημαντικά την εικόνα και το franchising συνολικά και το κάθε δίκτυο ξεχωριστά. Κατά την εκτίμησή μας, στους επόμενους μήνες θα αυξάνεται ο αριθμός των επενδυτών που θα ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του franchising μιας και θα απελευθερώνεται ένα εξαιρετικά δυναμικό κοινό, όπως επιχειρηματίες που η υφιστάμενη δραστηριότητά τους κλονίζεται και θα αναζητούν νέες επιχειρηματικές προτάσεις».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό