20.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έρευνα: Οι ωκεανοί «βουλιάζουν» από πλαστικές συσκευασίες «take away» φαγητού

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ένα παγκόσμιο απόθεμα που αριθμεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια κομμάτια απορριμμάτων τα οποία βρέθηκαν μέσα και γύρω από ποτάμια, ωκεανούς, ακτές και το θαλάσσιο πυθμένα.

Βρήκαν ότι 8 στα 10 αντικείμενα που αναφέρονται ήταν κατασκευασμένα από πλαστικό. Και το 44% αυτών των πλαστικών απορριμμάτων αφορούσε φαγητά και ποτά σε πακέτο.

Τα μπουκάλια μίας χρήσης, οι συσκευασίες τροφίμων, τα περιτυλίγματα και οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι. «Ήταν συγκλονιστικό που ανακαλύψουμε ότι οι σακούλες, τα μπουκάλια, τα δοχεία τροφίμων και τα μαχαιροπήρουνα μαζί με τα περιτυλίγματα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των ανθρωπογενών αντικειμένων σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Carmen Morales του Πανεπιστημίου του Κάντιθ της Ισπανίας. «Τα βρήκαμε σε ποτάμια, στον βυθό,και επιπλέουν στις ακτές μας.»

Τα μέτρα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης επικεντρώθηκαν στα καλαμάκια, τα βαμβακερά μπουκάλια και τους αναδευτήρες ποτών, τα οποία είναι σχετικά εύκολο να αντικατασταθούν. Οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι ενέργειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά προτείνουν επίσης την αντιμετώπιση πλαστικών από το φαγητό και το ποτό.

Αντικαταστήστε το πλαστικό σε φαγητά και ποτά που λαμβάνονται, με πιο εύκολα αποικοδομήσιμα υλικά
Φέρτε ρυθμιστικές απαγορεύσεις σε πλαστικά που μπορούν να αποφευχθούν, όπως σακούλες
Εξετάστε τα σχέδια κατάθεσης και επιστροφής χρημάτων για να ενθαρρύνετε τους αγοραστές να επιστρέψουν προϊόντα παραλαβής.

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης το πρόβλημα των απορριμμάτων από αλιευτικά εργαλεία, όπως πλαστικά δίχτυα και σχοινιά, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ανοιχτό ωκεανό. Τα δίχτυα και τα απορρίμματα που απορρίπτονται μπορούν να είναι θανατηφόρα για τη θαλάσσια άγρια ζωή.

Μια δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ εξέτασε τα σκουπίδια που απελευθερώθηκαν στον ωκεανό μόνο από ποτάμια στην ΕυρώπηΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, 307 έως 925 εκατομμύρια είδη πλωτών απορριμμάτων ταξιδεύουν κατά μήκος ευρωπαϊκών ποταμών στη θάλασσα κάθε χρόνο.Το πλαστικό αποτελούσε περίπου το 80% αυτού. Η Τουρκία παρήγαγε τα περισσότερα απορρίμματα (16%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (11%), το Ηνωμένο Βασίλειο (8%), την Ισπανία (8%) και την Ελλάδα (7%).

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Daniel Gonzalez είπε ότι απαιτείται δράση για να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών.

«Πρέπει να δράσουμε από την πλευρά του απλού πολίτη και επίσης από την πλευρά της πολιτείας», είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό