18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έρευνα: Ανούσια η θέσπιση ορίου ταχύτητας στις Autobahn

Ειδήσεις Ελλάδα

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει φωνές που θέλουν να θεσπιστούν όρια ταχύτητας στα κομμάτια των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων που δεν έχουν, όπως, για παράδειγμα, στον Α3 -μεταξύ Κολωνίας και Φρανκφούρτης- με πρόφαση την ασφάλεια όσων τους χρησιμοποιούν.1Ωστόσο, ένα από τα επιχειρήματα κατά του ορίου ταχύτητας στην Autobahn είναι ότι με αυτά γίνεται παρέμβαση στην προσωπική ελευθερία των οδηγών. Κάτι που φαίνεται ότι καταρρίπτεται, καθώς σύμφωνα με τελευταία έρευνα μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων έχει ακόμη την ανάγκη να τρέξει στην Autobahn με ταχύτητα μεγαλύτερη από τα 130 χλμ/ώρα.
Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας αξιολόγησε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που δεν έχουν όριο ταχύτητας για την έρευνα. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από αυτοματοποιημένους σταθμούς καταμέτρησης αυτοκινητοδρόμων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους.
Συνολικά, η έρευνα συμπεριέλαβε 1,2 δισεκατομμύρια μετακινήσεις αυτοκινήτων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι -παρότι δεν υπάρχει όριο ταχύτητας- το 77% των αυτοκινήτων στους αυτοκινητόδρομους κινούνταν πιο αργά από τα 130 χλμ/ώρα. Το 12% των οδηγών κινούταν με ταχύτητες από 130 έως 140 χλμ/ώρα, 9% των οδηγών με ταχύτητες μεταξύ 140 και 160 χλμ/ώρα και, τέλος, λιγότερο από το 2% των οδηγών ταξίδευαν με ταχύτητα άνω των 160 χλμ/ώρα.2Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποδεικνύουν ότι η θέσπιση ενός γενικού ορίου ταχύτητας στην Autobahn θα είχε μικρές επιπτώσεις στις εκπομπές CO2 στην κυκλοφορία και στον αριθμό των σοβαρών ατυχημάτων, επειδή πολλοί άνθρωποι συνήθως παρέμειναν κάτω από το όριο ταχύτητας, ούτως ή άλλως. Αντιστρόφως, φαίνεται πιθανό ότι η αντίσταση των Γερμανών σε ένα όριο ταχύτητας θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, επειδή πρακτικά η αλλαγή δεν θα ήταν τόσο μεγάλη για πολλούς.
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι η ώρα της ημέρας είναι επίσης καθοριστική για την ταχύτητα που μπορεί να τρέξει κάποιος στους αυτοκινητόδρομους. Σύμφωνα με το IW, οι περισσότεροι οδηγοί που έτρεχαν με υψηλές ταχύτητες είναι τη νύχτα. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 22:00 και 04:00, το 4% των οδηγών ταξιδεύουν με τουλάχιστον 160 χλμ/ώρα, ενώ μεταξύ 15:00 και 18:99 μόνο περίπου το 1% των οδηγών οδηγούν τόσο γρήγορα. Από τις 19:00 και μετά, το ποσοστό των γρήγορων οδηγών αυξάνεται σημαντικά, αλλά παραμένει μικρό συνολικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό