17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έργα και ημέρες του «Super Mario» στο τιμόνι της Ιταλίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανάλαβε πριν 5 μήνες την διακυβέρνηση της Ιταλίας, καλλιεργώντας κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών προς την χώρα του, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις όπως αυτή με την AstraZeneca ή τον Ερντογάν.

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Φεβρουαρίου 2021, όταν ο “Super Mario”, κατά κόσμον Μάριο Ντράγκι, μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, προκειμένου να τελεστεί η ορκωμοσία της κυβέρνησης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Την νέα ιταλική κυβέρνηση συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι μάνατζερ και τεχνοκράτες και 15 στελέχη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου, προς αποκλειστικό συμφέρον του έθνους», επανέλαβαν όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ενώπιον του Ιταλού προέδρου.

«Πόλεμος» με την AstraZeneca – Μπλοκάρισμα εξαγωγής χιλιάδων εμβολίων στην Αυστραλία

Στις αρχές Μαρτίου, και λίγες μέρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, η Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή ενός φορτίου του εμβολίου της AstraZeneca για την Co-19 στην Αυστραλία επικαλούμενη για πρώτη φορά πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν σε μια κίνηση που απειλεί να προκαλέσει διεθνείς αναταράξεις.

Βάσει του Μηχανισμού Ελέγχου των Εξαγωγών, που έλαβε η Κομισιόν στις 30 Ιανουαρίου του 2021 οι Αρχές στην Ιταλία μπλόκαρe την εξαγωγή στην Αυστραλία 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου της AstraZeneca. Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου τοποθετήθηκαν μέσα στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο Αβνάνι κοντά κοντά στη Ρώμη.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει αντίρρηση, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, καθώς η πρωτοβουλία θεωρείται νόμιμη.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές με το «καλημέρα»

Οι αγορές είδαν με θετικό μάτι την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από τον πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που έγινε αντιληπτό από την πρώτη κιόλας έκδοση ιταλικών ομολόγων επί Μάριο Ντράγκι.

Προσφορές – ρεκόρ κατέγραψαν τα ιταλικά ομόλογα αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Ντράγκι.Associated Press

Ειδικότερα, στις 15 Φεβρουαρίου (δύο μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης), η Ιταλία συγκέντρωσε προσφορές – ρεκόρ για τα ιταλικά ομόλογα, συγκέντρωσε χθες (15/2/2021) σε δημοπρασία η Ιταλία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία πούλησε ένα 10ετές ομόλογο και ένα 30ετές με απόδοση συνδεδεμένη με τον πληθωρισμό, προσελκύοντας προσφορές που αγγίζουν τα 134 δισ. ευρώ, ποσό – ρεκόρ για οποιαδήποτε κοινοπρακτική έκδοση χρέους από το ιταλικό δημόσιο.

Η έκδοση χρέους ήταν η πρώτη μετά τον Ιούνιο το 2020, όταν η χώρα είχε συγκεντρώσει το τότε ποσό – ρεκόρ των 108 δισ. ευρώ.

Ένθερμος υποστηρικτής του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ο “Super Mario” εξέφρασε από την αρχή την στήριξη του στην έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Co, λέγοντας στην τηλεδιάσκεψη των «27» στις 25 Μαρτίου ότι «οι χώρες μέλη της Ένωσης θα χρειαστούν όλη την στήριξη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφέρει», διότι «το να δημιουργηθούν εθνικές ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες να επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν είναι κάτι το αυτονόητο».

Ο Μάριο Ντράγκι στήριξε εξ αρχής την ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.Associated Press

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο στα λόγια, καθώς στις 17 Ιουνίου υπέγραψε την απόφαση για την έκδοση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

«Πυρά» κατά του Ερντογάν

Ο Μάριο Ντράγκι δεν δίστασε να τα βάλει και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας «δικτάτορα», κατά την αναφορά του στην υπόθεση «sofa-gate».

Όπως ανάφερε η ιταλική Corriere de la Serra, ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση, ο Ντράγκι εξέφρασε την λύπη του για το περιστατικό και την «ταπείνωση» που δέχτηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπήθηκα πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν».

Και συνέχισε: «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι απέναντι σε τέτοιους, ας πούμε, δικτάτορες, με τους οποίους πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν θέτουμε τα ζητήματα των διαφορών μας, αλλά έτοιμοι να συνεργαστούμε για τα συμφέροντα των χωρών μας».

«Πράσινο φως» στην Ιταλία από την Κομισιόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Στις 22 Ιουνίου ο ‘’Super Mario’’ συναντήθηκε στη Ρώμη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημοποιώντας την έγκριση των 182,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Ιταλία να γίνεται από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έλαβαν έγκριση για την εκταμίευση των πόρων.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι τον Αύγουστο, αναμένεται να καταβληθούν τα πρώτα 24,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Σχεδόν 25 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τεράστιο ποσό, όσο ένας κρατικός προϋπολογισμός. Και υπάρχει, επίσης, τεράστιο αίσθημα ευθύνης, για να εκτιμήσουμε δεόντως την συμβολή και την βοήθεια όλων των Ευρωπαίων φορολογουμένων», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ήρθε για να μείνει;

Όλα τα παραπάνω έγιναν μέσα σε πυκνό πολιτικό χρόνο, με τον Μάριο Ντράγκι να αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ιταλίας εντός και εκτός ΕΕ.

Αυτό που μένει να κριθεί, είναι αν ο ”Super Mario” ήρθε να να μείνει στην ιταλική πολιτική σκηνή ή αν αν θα έχει την τύχη του προγενέστερου τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι. Οψόμεθα…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό