35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

«Έξυπνοι» τρόποι να δροσιστούμε χωρίς air condition – Πόσο καίνε φέτος τα κλιματιστικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Η εβδομάδα που ξεκίνησε προμηνύεται άκρως «καυτή» για τη χώρα μας και μεγάλη είναι η ανησυχία των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τη χρήση του κλιματιστικού.

Εν μέσω νέου κύματος μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, οι συμβουλές των ειδικών για «ανάσες δροσιάς» με όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες για να «ξαλαφρώσουμε» την τσέπη μας.

Μιλώντας στο Action 24, ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, προτρέπει τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν πρώτα απ’ όλα τα οφέλη του παθητικού δροσισμού.

Παθητικός Δροσισμός

«Παθητικός δροσισμός είναι ενέργειες που κάνουμε στο χώρο μας, προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση του ρεύματος από χρήση κλιματιστικών», τόνισε, δίνοντας μία σειρά από σχετικές συμβουλές.

Κατεβάζουμε τέντες και ρολά ή κλείνουμε παντζούρια παραθύρων που βρίσκονται σε Ν, ΝΔ, ΝΑ τις μεσημεριανές ώρες μέχρι την δύση του ηλίου.Ανοίγουμε όλα τα κουφώματα και κυρίως τα διαμπερή για μιάμιση ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες.Τοποθετούμε θερμοανακλαστικές – αντιηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων που έχουν Ν, ΝΑ, ΝΔ προσανατολισμό.Γεμίζουμε τις βεράντες μας με γλάστρες από παχύφυλλα φυτά για να βοηθήσουμε την αδιαβατική ψύξη.Καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες τις βεράντες μας ώστε να βοηθήσουμε την εξατμιστική ψύξη.Δεν τοποθετούμε ποτέ τα κλιματιστικά κοντά σε συσκευές που παράγουν θερμότητα και όταν λειτουργούν πάντα έχουμε όλα τα ανοίγματα κλειστά.Αλλάζουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες τεχνολογίας led. Ενεργητικός Δροσισμός

Όσον αφορά τον ενεργητικό δροσισμό, ο οποίος συνίσταται στη χρήση του κλιματιστικού μηχανήματος, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης έδωσε επίσης κάποιες κατευθύνσεις.

Ρυθμίζουμε την επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου από το κοντρόλ του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι για κάθε 1 βαθμό Κελσίου μικρότερο των 26 βαθμών, αυξάνει η κατανάλωση του κλιματιστικού κατά 8% με 10%.Χρησιμοποιούμε μαζί με το κλιματιστικό και έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής για να αισθανόμαστε κατά 3 βαθμούς Κελσίου μικρότερη την θερμοκρασία του χώρου. Πόσο ρεύμα καίνε τα κλιματιστικά σε σύγκριση με πέρσι

Ο ενεργειακός επιθεωρητής ανέλυσε το κόστος του ρεύματος από τη χρήση του κλιματιστικού, συγκρίνοντας τις φετινές με τις περσινές τιμές.

Τον Ιούνιο του 2023, το κόστος ρεύματος ενός κλιματιστικού παλιάς τεχνολογίας 9.000 Btu, για κατανάλωση 12 ωρών τη μέρα, ήταν 57,44 ευρώ.Τον Ιούνιο του 2024, το αντίστοιχο κόστος για ένα παλιό κλιματιστικό 9.000 Btu και για 12 ώρες τη μέρα είναι 64,71 ευρώ.Για ένα κλιματιστικό νέας τεχνολογίας 9.000 Btu, για 12 ώρες ημερησίως, το κόστος τον Ιούνιο του 2023 ήταν 36,74 ευρώ.Τον Ιούνιο του 2024 είναι 41,38 ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό