26 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένοπλες Δυνάμεις: Τι είναι τα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά που θα προμηθευτεί η Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα πεδία να είναι σε εξέλιξη, το πράσινο φως για την προμήθεια Περιπλανώμενων Πυρομαχικών (Loitering Munitions) από τις Ηνωμένες Πολιτείες άναψε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, έφεραν στην πρώτη γραμμή την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και του Πεζικού.

Την αποκάλυψη έκανε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Όπως τόνισε, ζητώντας την κατ’ εξαίρεση ενεργοποίηση του προγράμματος, τα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά θα αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος σε επίπεδα επιχειρήσεων (κυρίως στο επιχειρησιακό – τακτικό), διότι παρέχουν εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το πεδίο της μάχης (near real time) και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιρίας ή υψηλής αξίας (High Value Targets) από την κορυφή (top attack), όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα.

Τι θα αγοράσει η Ελλάδα

Κατόπιν επιχειρησιακών και τεχνικοοικονομικών κριτηρίων έχουν επιλεγεί δύο τύποι με βεληνεκές έως 20 χλμ και με βεληνεκές έως 40 χλμ.

Αυτό που έχει προταθεί είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με κύριο κριτήριο τόσο το μέγιστο της διαφάνειας όσο και την εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ (δε θα καταβληθεί ΦΠΑ), ενώ δεν υφίστανται έξοδα έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας.

Credits: https://uvisionuav.com/loitering-munitions/hero-90/
Το κόστος

Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στο ποσό των 75.200.000€ (χωρίς κρατήσεις και λοιπά έξοδα), εκ των οποίων πλέον των 2/3 θα καλυφθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω πιστώσεων Foreign Military Financing (FMF). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντί για 75 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα απαιτηθούν 25 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν τα απαιτούμενα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά αποφασιζόταν να αποκτηθούν μέσω διαγωνισμού θα χρειαζόταν ένα ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ενδεχόμενη καθυστέρηση από τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων εταιρειών.

Μετά τη διατύπωση γνώμης από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Σπαρτιάτες ψήφισαν «ΝΑΙ», ενώ «ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν Ελληνική Λύση και Νίκη. Πλέον, το πρόγραμμα αναμένεται να παραπεμφθεί στο ΚΥΣΕΑ για λήψη οριστικής απόφασης.

Τι είναι τα Loitering munition

Πρόκειται για πυρομαχικά ακριβείας που μπορούν να εντοπίζουν και να προσβάλλουν στόχους και να ελέγχονται ή ακόμη και να ανακαλούνται μέχρι το τελικό χτύπημα.

Παρέχουν πρωτοφανή επίπεδα ευελιξίας καθώς έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται απευθείας σε στόχους, γεγονός που τα καθιστά ένα «παιχνίδι» που αλλάζει τον σύγχρονο πόλεμο. Με την ικανότητά τους να παραμένουν στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε μεγάλες αποστάσεις, γίνονται γρήγορα ένα κρίσιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο των στρατιωτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Είναι εξοπλισμένα με μια σειρά από προηγμένους αισθητήρες, κάμερες, συστήματα καθοδήγησης και εκρηκτικές κεφαλές που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να προσβάλλουν στόχους υψηλής αξίας με ακρίβεια.Ζυγίζουν μόλις λίγα κιλά, ενώ ο ελαφρύς μικροσκοπικός πύραυλος ακριβείας μπορεί να αναπτυχθεί σε λιγότερο από δύο λεπτά μέσω σωλήνα εκτόξευσης από ξηρά, θάλασσα ή κινητές πλατφόρμες παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αποστολή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό