22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένοπλες Δυνάμεις: «Νυχτερινή Αστραπή» στον Έβρο!Καταιγισμός πυρών υπό το βλέμμα του Στρατηγού Φλώρου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένοπλες Δυνάμεις: Έγινε η νύχτα – μέρα στο πεδίο βολής – Μήνυμα απόλυτης ετοιμότητας από τις «σύγχρονες Θερμοπύλες – Συγκλονιστικές εικόνες.

Απόλυτη ετοιμότητα κάθε στιγμή, δυνατότητα ευέλικτης αντίδρασης μέρα και νύχτα και καθοριστικά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, με την νυχτερινή άσκηση «Αστραπή 2021» να εντυπωσιάζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Το βρέθηκε στην άσκηση «Παρμενίων 2021» μεταφέροντας λεπτό προς λεπτό όσα έγινα στην δραστηριότητα «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ», στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος του Έβρου, με τα άρματα μάχης και την Πολεμική Αεροπορία να επιδίδονται σε καταιγισμό πυρών, που ακούστηκε μέχρι την… Τουρκία.

Τα πανίσχυρα άρματα μάχης Leopard και οι άλλοι τύποι τεθωρακισμένων, μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom, δυνάμεις πεζικού, επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa warrior σκόρπισαν κυριολεκτικά φωτιά και ατσάλι, ικανοποιώντας απόλυτα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.

Ο όγκος και η ακρίβεια των πυρών, ο ρεαλισμός στη διεξαγωγή της άσκησης, αλλά και η ασφάλεια, ο συντονισμός των τμημάτων που έλαβαν μέρος, δείχνουν ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται, πραγματικά, εξαιρετική δουλειά, με το ΓΕΕΘΑ να πιστώνεται την αρτιότητα διεξαγωγής μιας πολύ απαιτητικής άσκησης.

Το ΓΕΕΘΑ ωστόσο, κρατούσε το… καλύτερο για το βράδυ, με την άσκηση «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ 2021» να ενθουσιάζει όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21».

Η ΤΑΜΣ «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ-21» είναι άσκηση πλήρους ανάπτυξης δυνάμεων (LIVEX/FTX) και διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που διεξάγει νυχτερινό αγώνα αρχικά αμύνεται προκειμένου να εφελκύσει τον αντίπαλο σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα εκτελούν επιθετική ενέργεια με την εφεδρεία τους, με την υποστήριξη πυρών Πυροβολικού, Επιθετικών Ελικοπτέρων και Μαχητικών Αεροσκαφών για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών και με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του σε συνδυασμό με ενέργειες Επιθετικών Ελικοπτέρων και Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων.

Τα αντικείμενα που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ήταν:

– Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.

– Εκτέλεση πυρών από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη.

– Εξάλειψη Αεροπρογεφυρώματος.

– Ρίψη αλεξιπτωτιστών.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

PHOTO

Photo 1/3

Καταιγισμός πυρών από τα άρματα μάχης. : ΓΕΕΘΑ

Photo 2/3

Τρομακτική δύναμη πυρός. : ΓΕΕΘΑ

Photo 3/3

Απόλυτη ακρίβεια στους στόχους. : ΓΕΕΘΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Την Τελική Φάση της Άσκησης παρακολούθησαν, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων καθώς και Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά την ολοκλήρωση της ΤΑΜΣ «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ-21», εξήρε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς και την άριστη διακλαδική συνεργασία επί του πεδίου σε μια υψηλών απαιτήσεων συνέργεια νυκτερινού αγώνα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Εξέφρασε δε την απόλυτη ικανοποίησή του με την επίτευξη όλων των τεθέντων Αντικειμενικών Σκοπών της Άσκησης από προσωπικό και μέσα, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «με τα καταιγιστικά τους πυρά μετέτρεψαν τη νύχτα σε ημέρα», στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όσον αφορά στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι αποτελεί την κορυφαία διακλαδική δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, σε σενάρια τα οποία αναβαθμίζουν περαιτέρω την συνέργεια, την μαχητική ικανότητα και τη διαλειτουργικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Ικανοποίηση και συγχαρητήρια από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στους συμμετέχοντες στην άσκηση «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ 21»

Επίσης ανέφερε ότι λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή δεν χωράει κανένας εφησυχασμός και ότι οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την ικανότητα, τη θέληση και την αποφαστικότητα να εκπληρώνουν την αποστολή τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και τις πλέον αντίξοες. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι όποιος τολμήσει να υποτιμήσει την ισχύ των Ελληνικών ΕΔ, θα λάβει απάντηση ακαριαία, πάρα πολύ επώδυνη και συντριπτική, με το Διεθνές Δίκαιο και τη διαφύλαξη της ειρήνης να υπαγορεύουν τις ενέργειες και τις αντιδράσεις τους.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε επίσης τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και στην αναβάθμιση των στρατιωτικών συνεργασιών με φίλους, συμμάχους και εταίρους και τόνισε τις διαρκείς και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα των εξοπλισμών, προκειμένου να διατηρείται και να αναβαθμίζεται συνεχώς το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν καρπούς ενισχύοντας περαιτέρω την αποτρεπτική τους ικανότητα.

Κλείνοντας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο παρατηρητήριο της άσκησης, ιδιαιτέρως όμως όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή σχεδίαση και εκτέλεση της άσκησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Δίκη για βιτριόλι: «Έκρηξη« της οικογένειας για την Έφη Κακαράντζουλα – «Σκύλα, μας διέλυσες»

Έφη Κακαράντζουλα σε Ιωάννα: «Εσύ γνωρίζεις γιατί σου έριξα το βιτριόλι»

The Bachelor: «Η Ακρόπολη τι χρώμα είναι; Μένει κανείς εκεί; Έχει παράθυρα;» ()

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό