31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ένα όνειρο τρελό, μα τόσο αληθινό, ένα τρόπαιο για τους παρόντες, αλλά και για όσους έφυγαν στα σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας του Ολυμπιακού

Ειδήσεις Ελλάδα

Το όνειρο τρελό, είναι πλέον αληθινό. Ένα χρόνο πριν συμπληρώσει τα 100 χρόνια ζωής, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο του Conference League. Τα λόγια στερεύουν. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Βγαίνει από τα χείλη και μοιάζει απίστευτο. Ο Ολυμπιακός κάτοχος του Conference League. Οι “ερυθρόλευκοι” με ένα ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο. Και, μάλιστα, διπλό, την ίδια σεζόν, καθώς τόσο οι Άνδρες όσο και οι Νέοι του Ολυμπιακού κατέκτησαν ευρωπαϊκά Κύπελλα. Και με ένα μήνα διαφορά. Η πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού το Conference League και η Κ19 το UEFA Youth League.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι που δεν έχει κάνει άλλη ομάδα στην Ευρώπη στο ποδόσφαιρο. Να κατακτήσει η πρώτη και η δεύτερη ομάδα ευρωπαϊκό τρόπαιο την ίδια περίοδο. Αλλά είπαμε. Υπάρχουν φορές στο ποδόσφαιρο που τα όνειρα βγαίνουν αληθινά. Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ο Μεντιλίμπαρ και οι ποδοσφαιριστές της πειραϊκής ομάδας έκαναν πράξη τα όνειρα εκατομμυρίων φίλων του Ολυμπιακού που περίμεναν πως και πως αυτή τη στιγμή.

Οι “ερυθρόλευκοι” κατέκτησαν ένα ευρωπαϊκό Κύπελλο για όλους αυτούς που έφυγαν από ζωή στα σχεδόν 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, για όλους εκείνους που πίστεψαν στο θαύμα, για αυτούς που πόνεσαν, έκλαψαν, όμως δεν λύγισαν στα δύσκολα, για τη γενιά που το ζει τώρα, αλλά και τις γενιές που έρχονται.

Πέρασαν 64 χρόνια και 259 ημέρες μετά το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού με αντίπαλο τη Μίλαν τον Σεπτέμβριο του 1959 και έφτασε η στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το πρώτο τους ευρωπαϊκό Κύπελλο. Μία ανεπανάληπτη στιγμή. Κάτι μοναδικό στην ιστορία του συλλόγου.

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League τη νέα περίοδο, που σημαίνει ότι η διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ και ο Μεντιλίμπαρ θα μπορούν να κάνουν πιο άνετα τον σχεδιασμό για τη νέα σεζόν. Οι ποδοσφαιριστές θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, ο Βάσκος τεχνικός να καταρτίσει το πρόγραμμα προετοιμασίας όπως θέλει και οι “ερυθρόλευκοι” να μπουν ακόμη πιο δυνατά την επόμενη περίοδο στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Όμως όλα αυτά έχουμε χρόνο για να τα αναλύσουμε. Τώρα, είναι η ώρα το πανηγυρισμών για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για τη διοίκηση, για τον Μεντιλίμπαρ, τους ποδοσφαιριστές, όλους όσους εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία και, βέβαια, για τα εκατομμύρια των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Οι στιγμές τους ανήκουν. Έχουν γράψει τα ονόματά τους στις χρυσές σελίδες του βιβλίου του Ολυμπιακού και ευελπιστούν να υπάρξουν και άλλες.

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα με τη Φιορεντίνα, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν επεφύλασσε κάποια έκπληξη στην ενδεκάδα επιλέγοντας, όπως είχαμε αναφέρει εδώ και μέρες, τους παίκτες που ξεκίνησε στον αγώνα με την Άστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ.

Ο Ολυμπιακός είχε την πρώτη καλή στιγμή στο ματς με τον Ποντένσε, αλλά από εκεί και πέρα η Φιορεντίνα απείλησε με δύο σουτ του Μπεναβεντούρα -που έπαιξε στην πλάτη του Μπελότι- με τον Τζολάκη όμως να ορθώνει το ανάστημα του.

Στο πρώτο ημίχρονο, το πρέσινγκ των παικτών των Βιόλα πάνω από τη μεσαία γραμμή δεν επέτρεψε στους “ερυθρόλευκους”να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Από το 22′ – 45′, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πίεσαν και εκείνοι με τη σειρά τους ψηλά, ανάγκασαν τους αμυντικούς της ιταλικής ομάδας σε ορισμένα λάθη, αλλά και αυτά δεν στάθηκαν ικανά ώστε να παραβιάσουν την εστία του Τερατσιάνο.

Στο δεύτερο μισό του πρώτου μέρους η πειραϊκή ομάδα είχε δύο καλές στιγμές σε σουτ του Τσικίνιο που βγήκε κόρνερ και σε κεφαλιά του Ποντένσε που απόκρουσε ο τερματοφύλακας των Βιόλα.

Ο Μεντιλίμπαρ διατήρησε την ίδια ενδεκάδα στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου και στο πρώτο εικοσάλεπτο ο Ολυμπιακός έδειξε μεγαλύτερο νεύρο, σφυγμό, οι παίκτες του ήταν πιο μαχητικοί και πιεστικοί και έψαξαν με περισσότερο πάθος το γκολ, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ρήγματα στα πλάγια της άμυνας της Φιορεντίνα.

Στη συνέχεια, οι Βιόλα είχαν δύο καλές στιγμές με τον Μιλένκοβιτς και τον Κουαμέ και οι Ερυθρόλευκοι απάντησαν με την εξαιρετική κεφαλιά του Ιμπόρα και το φάουλ του Όρτα.

Ενδιάμεσα, ο Μεντιλίμπαρ πέρασε στον αγώνα τον Γιόβετιτς και τον Όρτα θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη επιθετική πνοή στην πειραϊκή ομάδα, αλλά τελικά το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Και εκεί ο Ελ Κααμπί με κεφαλιά χάρισε το τρόπαιο στον Ολυμπιακό.

Ο Ελ Κααμπί έβαλε την “υπογραφή” του στην κατάκτηση του Conference League με τα 11 γκολ που πέτυχε σε εννέα αγώνες, αλλά αυτό το τρόπαιο φέρει πολλές “υπογραφές”.

Από που να ξεκινήσει κανείς; Από τον Μεντιλίμπαρ, τον Φορτούνη, τον Ποντένσε, τον Τζολάκη, τον Κάρμο και τον Ρέτσο, μέχρι τον Ρόντινεϊ, τον Έσε, τον Ιμπόρα, τον Τσικίνιο, τον Όρτα, τον Μασούρα, τον Αλεξανδρόπουλο, τον Ορτέγκα, τον Ντόη, τον Πασχαλάκη και, γενικά όλο ερυθρόλευκο ρόστερ.

Διότι, όλοι χρειάστηκαν στους εννέα μήνες του μαραθωνίου μέχρι ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το Κύπελλο του Conference League.

Η Heineken 0.0, επίσημος χορηγός του UEFA Europa Conference League, τσουγκρίζει στην υγειά των αληθινών φιλάθλων που ζουν για τη βραδιά του μεγάλου τελικού στις 29/05!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό