16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένα στα πέντε άτομα της Gen Z προσδιορίζεται ως «ΛΟΑΤΚΙ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι νέες γενιές δεν ταυτίζονται πλέον με το παραδοσιακό σχήμα του σεξουαλικού προσανατολισμού. Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos που διεξήχθη σε 30 χώρες και δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου, το 19% των ατόμων της γενιάς Ζ (Generation Z), δηλαδή όσων γεννήθηκαν το 1997 και μετά, αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤ+ παγκοσμίως.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις γενιές μαζί, το 9% των ατόμων που ερωτήθηκαν από το ινστιτούτο της έρευνας δήλωσαν ότι είναι “queer”, δηλαδή ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, η οποία μπορεί να αναλυθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις: ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, πανσέξουαλ, ασέξουαλ, τρανσέξουαλ και μη δυαδικοί – non binary (ή άλλη κατηγορία).

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 30 χώρες (όχι όμως στην Ελλάδ) με αφορμή την έναρξη του Μήνα Υπερηφάνειας, που είναι ο Ιούνιος, δείχνει διαφορές μεταξύ των εθνικοτήτων. Η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το 15% του πληθυσμού να δηλώνει ότι είναι ΛΟΑΤ+, ακολουθούμενη από την Ισπανία (14%) και την Ελβετία (13%). Η Γαλλία βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο, με το 10% των Γάλλων να αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤ+. Στον πάτο του πίνακα, μόνο το 4% των Περουβιανών δηλώνει ότι είναι ΛΟΑΤ+.

Σημαντικές διαφορές προκύπτουν επίσης ανάλογα με τη γενιά. Στη Γαλλία, το 22% των ατόμων της γενιάς Ζ αυτοπροσδιορίζονται ως LBGT+, ποσοστό που μειώνεται σταθερά με τις παλαιότερες γενιές: 12% για τους Millennials (1981-1996), 7% για τη γενιά Χ (1965-1980) και 4% για όσους γεννήθηκαν το 1964 και πριν.

Μεγαλύτερη ορατότητα

Η έρευνα μετρά επίσης την ορατότητα των ΛΟΑΤ+ ατόμων, σε μια εποχή που τα δικαιώματα, ιδίως ο Γάμος για Όλους, έχουν σημειώσει μεγάλες προόδους σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ipsos διαπίστωσε ότι η ορατότητα έχει “αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια”. Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 47% δήλωσε ότι έχει έναν γκέι συγγενή, φίλο ή συνάδελφο και το 26% έναν αμφιφυλόφιλο. Τέλος, το 13% δήλωσε ότι είχε ένα τρανσέξουαλ άτομο στον κύκλο του και το 12% ένα μη δυαδικό ή ρευστό φύλο.

Τέλος, το 67% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα διαφυλικά άτομα υφίστανται διακρίσεις. Για το 76% από αυτούς, τα άτομα που έχουν αλλάξει φύλο θα πρέπει να προστατεύονται ώστε να τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης στην αγορά εργασίας, στη στέγαση και στην πρόσβαση σε εστιατόρια και καταστήματα. Επιπλέον, το 60% πιστεύει ότι οι τρανσέξουαλ έφηβοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μαθήματα αλλαγής φύλου, εφόσον έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από IPSOS, Le Figaro

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό