20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» – Aλέξης Παπαχελάς (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 18/10, ώρα 20:30, μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook.

Τη Δευτέρα  18/10 στις 20.30 το Public υποδέχεται τον Αλέξη Παπαχελά, που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» (εκδόσεις Μεταίχμιο).  H εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook.

Συζητούν οι πολιτικοί επιστήμονες Βασιλική Γεωργιάδου, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο συγγραφέας του βιβλίου Αλέξης Παπαχελάς. Παρεμβαίνει διαδικτυακά ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνουν οι δημοσιογράφοι Μαργαρίτα Πουρνάρα και Παύλος Τσίμας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν βίντεο ντοκουμέντα με μαρτυρίες πρωταγωνιστών.

Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για μια πολύ κρίσιμη περίοδο της ελληνικής Ιστορίας, αυτήν της επταετίας της Χούντας.

Ο Αλέξης Παπαχελάς, έγκριτος δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», χρειάστηκε είκοσι πέντε χρόνια έρευνας για να καταλήξει στο αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974», το οποίο αφορά την επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας. Περιέχει μαρτυρίες πολλών πρωταγωνιστών και επικεντρώνεται στον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών.

Το βιβλίο φωτίζει μερικά από τα πλέον πολυσυζητημένα ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας:

την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη. Τον ρόλο σημαντικών παραγόντων της εποχής, όπως του Αριστοτέλη Ωνάση.
την ανακάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο, το πώς άρχισε η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1974 με άγνωστο παρασκήνιο.
το αν και ποιος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ιωαννίδη πριν το μοιραίο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
πώς οι αμερικανικές υπηρεσίες σταμάτησαν την ελληνική αντεπίθεση στην Κύπρο και τον πόλεμο με την Τουρκία.
πώς αντιμετώπιζαν οι Αμερικανοί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι προβλέψεις τους για τον ρόλο που θα έπαιζαν μετά την πτώση της Xούντας.

Σημείωση: Στο key visual της εκδήλωσης βλέπουμε τον Αλέξη Παπαχελά στην κατεχόμενη Κερύνεια, στα γυρίσματα για το πρώτο του ντοκιμαντέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό