16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένα πρωτοποριακό νοσοκομείο αποκατάστασης παιδιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποστολή Τελ Αβίβ – Ανθή Αγγελοπούλου [email protected]

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η Europe Israel Press Association (EIPA), με στόχο την κάλυψη της 72ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ 12 με 14 Σεπτεμβρίου 2022, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την παροχή υγειονομικής φροντίδας στο Ισραήλ.

Το ALYN Hospital / ALYN Woldenberg Hospital είναι ένα παγκοσμίου φήμης στον τομέα της Παιδιατρικής Αποκατάστασης νοσοκομείο και η μοναδική παιδιατρική και εφηβική μονάδα αποκατάστασης του Ισραήλ. Σε αυτό αντιμετωπίζονται παιδιά με ένα ευρύ φάσμα συγγενών και επίκτητων παθήσεων, όπως εγκεφαλική παράλυση, νευρομυϊκές παθήσεις, κακώσεις νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικές κακώσεις, εγκαύματα.

Στο ALYN φιλοξενούνται περίπου 300 παιδιά, με πολλά εξ αυτών να νοσηλεύονται και άλλα να παρακολουθούν σχολικά μαθήματα. Συγκεκριμένα, το “Shachar” είναι ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών που έχουν ανάγκες αποκατάστασης και ιατρικές ανάγκες και των οποίων η ιατρική κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί προτού μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινότητα. Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας εστιάζει στις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του κάθε παιδιού στην οικογένεια και στην κοινότητα. 

Το «Shachar» περιλαμβάνει ένα προσχολικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας για βρέφη ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών και ένα νηπιαγωγείο και σχολείο ειδικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 3 ετών έως 21 ετών. Στο «Shachar» τα παιδιά λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, νοσηλευτική και παραϊατρικές θεραπείες. Λαμβάνουν επίσης υποστήριξη από συμβούλους γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς. Αναπτύσσεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης/ιατρικής για κάθε παιδί λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και τους προσωπικούς του στόχους. Διευθυντής του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας είναι ο παιδίατρος Δρ. Maurit Beeri, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου ALYN.

Στο νοσοκομείο ALYN το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ και λειτουργεί από το 1932 παιδιά που πάσχουν τόσο από συγγενείς παθήσεις όπως μυϊκές ασθένειες ή ανωμαλίες των άκρων όσο και επίκτητες καταστάσεις όπως βλάβη στο νωτιαίο μυελό, εγκαύματα, διατροφικές διαταραχές ή προβλήματα ακράτειας κ.λπ. νοσηλεύονται στο Τμήμα Αποκατάστασης.

Ως αποτέλεσμα της επιδημίας πολιομυελίτιδας στο Ισραήλ τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, και της επακόλουθης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Υπουργείο Υγείας παρείχε στο νοσοκομείο ALYN ένα μοναστήρι που ανήκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σίμωνα για να χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο. Έτσι το ALYN παρείχε ιατρική και εκπαιδευτική βοήθεια σε περίπου 200 παιδιά που έπασχαν από πολιομυελίτιδα. Ωστόσο, το κτίριο της μονής δεν ήταν κατάλληλο για τη στέγαση ενός αναπτυσσόμενου κέντρου αποκατάστασης. Το 1971, χάρη στα αντίστοιχα κεφάλαια που δόθηκαν γενναιόδωρα από τον Malcolm και την Dorothy Woldenberg, το Οικογενειακό Νοσοκομείο ALYN Woldenberg – ένα σύγχρονο νοσοκομείο και μονάδα αποκατάστασης στη γειτονιά Kiryat Yovel της Ιερουσαλήμ – άνοιξε τις πόρτες του.

Σήμερα, το προσωπικό του νοσοκομείου εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση στην αποκατάσταση με ειδικούς ιατρούς σε διάφορους τομείς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νευροψυχολόγους, ιατρικούς κλόουν και ομάδα δασκάλων ειδικής αγωγής.

Το Τμήμα Αναπνευστικής Αποκατάστασης είναι το μοναδικό στο είδος του στο Ισραήλ και δέχεται ασθενείς από τμήματα ΜΕΘ από όλη τη χώρα και από το εξωτερικό. Ο στόχος της θεραπείας στο Τμήμα Αναπνευστικής Αποκατάστασης είναι να απογαλακτιστεί ο ασθενής από τον τεχνητό αερισμό ή – εάν αυτό δεν είναι δυνατό – η θεραπεία επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση των εξαρτημένων από τον αναπνευστήρα νεαρών, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και στην κοινότητα ως το συντομότερο δυνατό χρησιμοποιώντας φορητό οικιακό αναπνευστήρα. Κάθε βρέφος, παιδί ή έφηβος, που νοσηλεύεται σε αυτό το Τμήμα λειτουργεί σύμφωνα με ένα πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης και ένα γενικό πρόγραμμα αποκατάστασης που είναι και τα δύο κατάλληλα για τις ανάγκες και τις ικανότητες κάθε ασθενούς. Το προσωπικό μαθαίνει επίσης την οικογένεια κάθε ασθενή που εξαρτάται από αναπνευστήρα για το πώς να τον φροντίζει στο σπίτι.

Η λειτουργία του ιατρικού κέντρου γίνεται με επιχορήγηση από το ισραηλινό κράτος κατά 75% και κατά 25% από δωρητές. Το νοσοκομείο αποτελεί ακόμα ένα ακόμα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Εβραίων και Αράβων μέσα στο Ισραήλ. Ενώ, γιατροί, νοσηλευτές και εκπαιδευτές των παιδιών χρησιμοποιούν όσο πιο απλουστευμένη γλώσσα επικοινωνίας με τα παιδιά και τους γονείς τους έτσι ώστε να γίνονται κατανοητοί και να έχουν καλύτερη συνεργασία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό