31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ένα νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Ράφα «δεν θα βοηθούσε»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ράφα «δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο», υποστήριξε σήμερα ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχέδιο απόφασης της Αλγερίας, το οποίο αξιώνει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.

Η Αλγερία διένειμε χθες σε άλλα μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο ψηφίσματος που «αποφασίζει ότι το Ισραήλ, ισχυρή κατοχική δύναμη, πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή του και κάθε άλλη ενέργεια στη Ράφα», σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Το συμβούλιο πρέπει να εκφραστεί επειγόντως»

Το κείμενο, για το οποίο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί καμία ψηφοφορία, αξιώνει επίσης την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, που θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές» και την «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Δεν πιστεύουμε ότι ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος θα αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο», επέμεινε ο Ρόμπερτ Γουντ, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους στο Συμβούλιο για να προστατεύσουν τον ισραηλινό σύμμαχό τους, συνεχίζουν να ευνοούν τις διαπραγματεύσεις στην περιοχή με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης σήμερα με επίκεντρο την κατάσταση στη Γάζα, πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισήμαναν τη δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την 24η Μαΐου το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα.

«Αυτό το Συμβούλιο πρέπει να εκφραστεί επειγόντως σχετικά με την κατάσταση στη Ράφα και να ζητήσει τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ.

Σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο, οι μάχες στη Γάζα μπορεί ακόμη να διαρκέσουν έως το τέλος της χρονιάς.

«Χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία

Για το αν χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει εάν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό στην πλέον πρόσφατη θανατηφόρα επίθεσή του στη Ράφα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για την επίθεση αυτή, ποιά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και πώς χρησιμοποιήθηκαν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό