18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένα γυαλί πιο σκληρό από διαμάντι

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα του επαναστατικού γυαλιού που δημιούργησαν.

Η χρήση διαμαντιού για να γίνει κοπή γυαλιού δεν είναι είδηση αλλά η χρήση γυαλιού για να κόβουμε διαμάντια είναι είδηση και μάλιστα πολύ σημαντική. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «National Science Review» ερευνητές του Κέντρου Επιστήμης Υψηλής Πίεσης του Πανεπιστημίου Yanshan στην Κίνα παρουσιάζουν ένα είδος γυαλιού που δημιούργησαν το οποίο είναι πιο ανθεκτικό και σκληρό από τα διαμάντια.

Το γυαλί που έχει λάβει την κωδική ονομασία AM-III είναι ένα διάφανο κιτρινωπής απόχρωσης υλικό αποτελούμενο αποκλειστικά από άνθρακα. Στο τεστ σκληρομέτρησης Vickers το AM-III έφτασε τα 113 gigapascals (GPa) όταν το φυσικό διαμάντι φτάνει στο ίδιο τεστ τα 50-70 gigapascals ενώ τεχνητές μορφές διαμαντιών που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος έχουν φτάσει στα 100 gigapascals.

Αν και η μαζική παραγωγή του γυαλιού αναμένεται να είναι εφικτή σε μερικά χρόνια και η τιμή δεν θα είναι χαμηλή οι δυνατότητες ακούγονται εξαιρετικά εντυπωσιακές και η εμφάνιση του αναμένεται με ενδιαφέρον. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του ένα αλεξίσφαιρο τζάμι που θα αποτελείται από το AM-III θα είναι 20-100 φορές πιο ισχυρό από ότι τα σημερινά αλεξίσφαιρα τζάμια.

Το γυαλί αυτό εκτιμάται επίσης ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ημιαγωγός στην βιομηχανία τεχνολογίας με αποδοτικότητα διπλάσια από αυτή των ημιαγωγών πυριτίου. Θεωρείται επίσης πιο αποδοτικό στην μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φωτοηλεκτρικές συσκευές. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό