17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένα γκολ… ζωής και ένα Κύπελλο για την ΑΕΚ!

Ειδήσεις Ελλάδα

Από όσα γκολ (συνολικά 23) πέτυχε η ΑΕΚ στην πορεία της για την κατάκτηση του Κυπέλλου του 1983, το πιο κομβικό και καθοριστικό ήταν αυτό που πέτυχε στην ήττα με 3-1 στον πρώτο ημιτελικό με τον Ηρακλή ο Μανώλης Κώττης. Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, η ΑΕΚ απειλήθηκε με… ιστορική συντριβή, αλλά ήρθε ο Ρόδιος επιθετικός από τον πάγκο για να σημειώσει το γκολ που άλλαξε την ιστορία.

Η… αλλόκοτη ΑΕΚ της σεζόν 1982-83 που στο πρωτάθλημα έχανε από τους μικρομεσαίους αλλά έμενε αήττητη στα ντέρμπι, είχε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου μόνο με νίκες: δύο σε μονά ματς με Κιλκισιακό και Πανσερραϊκό και άλλες τέσσερις στις φάσεις των 16 και των 8 με Ηρόδοτο και Ολυμπιακό αντίστοιχα. Σε κάποια ματς είχε δυσκολευτεί, όμως σε κανένα δεν είχε βρεθεί τόσο πολύ με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Ηρακλής ήταν ασταμάτητος εκείνη τη μέρα. Με τον Βασίλη Χατζηπαναγή να κάνει ό,τι θέλει την άμυνα της ΑΕΚ που είχε κατέβει με σύνθεση ανάγκης, προηγήθηκε στο ημίχρονο με 2-0, με δημιουργό τον Χατζηπαναγή και σκόρερ στο 7’ και στο 32’ τον Δανιήλ Παπαδόπουλο. Στο 48’ ο Αδάμου έκανε το 3-0 μετά από νέα ασίστ του Χατζηπαναγή και η ΑΕΚ ήταν πια αναγκασμένη να κυνηγήσει οπωσδήποτε ένα γκολ που θα την έβαζε ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Ο Ηρακλής κατέβασε την απόδοσή του μετά το 60’ και το 3-0 ήταν μεν αρκετό, αλλά ήταν και… μικρό με βάση την εικόνα του αγώνα. Η ΑΕΚ δεν έδειχνε ικανή να απειλήσει και στο 90’ οι περίπου 30 χιλιάδες φίλαθλοι (28.442 εισιτήρια) ήταν όρθιοι για να πανηγυρίσουν ένα σκορ πρόκρισης και να φύγουν.

Τότε ήταν που ο Μανώλης Κώττης, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Βαγγέλη Βλάχο δέκα λεπτά πριν, έδωσε τη λύση. Ο Βαγγέλης Παραπραστανίτης εκτέλεσε πλάγιο, ο αμυντικός του Ηρακλή Ορφανίδης δεν απέκρουσε σωστά και ο Κώττης από κοντά με κεφαλιά (οι αντίπαλοι διαμαρτυρήθηκαν για χέρι αλλά δεν είχαν δίκιο) έκανε το 3-1.

Η ΑΕΚ που στη ρεβάνς θα ήθελε 3-0 για να πάει σε παράταση ή νίκη με τέσσερα γκολ διαφορά για να προκριθεί απευθείας, μπορούσε πια να περάσει με 2-0. Η ψυχολογία των ομάδων άλλαξε άρδην και τελικά το 2-0 θα ήταν το σκορ στη ρεβάνς. Και με το ίδιο σκορ νίκησε η ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στον τελικό του ΟΑΚΑ. Αν δεν υπήρχε, όμως, εκείνο το… ανέλπιστο γκολ του υπερπολύτιμου Κώττη (στο κέντρο της φωτογραφίας από τον επαναληπτικό της Νέας Φιλαδέλφειας μια βδομάδα μετά) στο 90’ του αγώνα στη Θεσσαλονίκη, θα ήταν μάλλον αδύνατο να γίνουν όλα τα άλλα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Αρβανίτης, Βλαντής, Παραπραστανίτης, Γεωργαμλής, Λέτσας, Αρδίζογλου, Δίντσικος, Κόλεφ (72’ Ραβούσης) Μπαλής, Βλάχος (79’ Κώττης) Μαύρος.

Στις 15 Ιουνίου

15/6/58 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –οι δύο μεγάλοι της Αθήνας… αλληλοεξοντώθηκαν και ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα τίτλου με το 2-1 επί της Προοδευτικής)

15/6/69 ΟΦΗ-AEK 2-0 (Α’ Εθνική –σκληρό παιχνίδι του ΟΦΗ και η κακή διαιτησία ώθησαν τον Στάνκοβιτς και τους παίκτες του σε αποχώρηση) 

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό