21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ένα έγκλημα για το οποίο δεν τιμωρήθηκε κανείς (VIDEOS)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα από μεγαλύτερα (και, φυσικά, ατιμώρητα) εγκλήματα που έχουν γίνει σε ελληνικό γήπεδο, πέρασε στην ιστορία σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια. Στον αγώνα Αρη-ΑΕΚ 2-1 στο γήπεδο Χαριλάου (24’ Λεκμπέλο, 76’ Τουντζιάρης – 74’ πέναλτι Τσιάρτας) για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος 1995-96, ο γνωστός οπαδός της ΑΕΚ Νίκος Ξηροκώστας πλήρωσε με τη σωματική του ακεραιότητα την εγκληματική αβλεψία της αστυνομίας της Θεσσαλονίκης αλλά και την παραδοσιακή ατμόσφαιρα ζούγκλας που δημιουργείται στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Ο μοιραίος τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη που καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι τον τότε 22χρονο φοιτητή ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης ενός κιγκλιδώματος από το βάρος των οπαδών της ΑΕΚ που είχαν στοιβαχτεί σε μια γωνιά της εξέδρας, στην προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να τους κρατήσουν μακριά από τους οπαδούς του Αρη. Σε ένα τμήμα εξέδρας που μπορούσε να χωρέσει το πολύ 1500 θεατές, συνωστίστηκαν πάνω από δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι, αφού ο αστυνομικός διευθυντής επέμενε να υπάρξει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους μεν και τους δε. Το προσπάθησε, όμως, συμπιέζοντας τη μάζα των οπαδών της ΑΕΚ και αφήνοντας ανενόχλητους τους χουλιγκάνους των γηπεδούχων να δρουν σε όλη την έκταση των υπολοίπων εξεδρών.

Δεκάδες οπαδοί της ΑΕΚ έπεσαν από χαμηλό ύψος όταν υποχώρησε το κάγκελο του σάπιου γηπέδου (που λειτουργούσε κατά παράβαση της έκθεσης που είχε κάνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης περί ακαταλληλότητάς του) και ο Ξηροκώστας ήταν ο άτυχος που πλήρωσε με πολύ σοβαρό τραυματισμό την πίεση που δέχθηκε από την πτώση των φιλάθλων που έπεσαν πάνω του. Η οδύσσεια μιας ζωής ξεκίνησε από τη στιγμή που μπήκε στο ασθενοφόρο (με τους οπαδούς του Αρη να πετάνε αντικείμενα από το σημείο της εξέδρας που είχε οπτική επαφή με τον δρόμο!) και συνεχίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ειδικό κέντρο αποκατάστασης της Αγγλίας.

Το συμβάν είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα και ο τότε μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Μιχάλης Τροχανάς είχε κατηγορήσει την Αστυνομία της Θεσσαλονίκης για πράξεις και παραλείψεις που παρέπεμπαν στο παρακράτος της εποχής της δολοφονίας Λαμπράκη. 

Όπως γίνεται αντιληπτό –αφού μιλάμε για Ελλάδα- ουδείς τιμωρήθηκε για το έγκλημα του Χαριλάου. Ο μόνος που «τιμωρήθηκε» ήταν ένας αγνός οπαδός που ταξίδευσε να δει την ομάδα του και έκτοτε ζει σε αναπηρικό καρότσι. Από αυτό το γεγονός και μετά, οι σχέσεις των οπαδών των δύο ομάδων είναι εχθρικές, αφού μερίδα της εξέδρας του Αρη συνεχίζει να φωνάζει ελεεινά συνθήματα κατά ενός ανθρώπου που εδώ και είκοσι χρόνια ζει μια τόσο επώδυνη περιπέτεια.

Για αρχειακούς και μόνο λόγους, η σύνθεση της ΑΕΚ σε έναν αγώνα που πέρασε σε δεύτερη μοίρα: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς (70΄Κοπιτσής) Παυλόπουλος (72’ Μαλαδένης) Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Κούτουλας, Κωστής (70’ Τσιάρτας) Κασάπης.

Στις 10 Σεπτεμβρίου

10/9/78 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-2 (Α’ Εθνική –δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος και πρώτη εμφάνιση της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον Μαύρο να σκοράρει στο 1’ και με τον κορυφαίο του γηπέδου Μίμη Δομάζο να σημειώνει τα άλλα δύο γκολ)

10/9/17 ΑΕΚ – Λάρισα 4-0 (Και λίγα γκολ έβαλε η Ενωση στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Λάρισα, στην επιστροφή του Αραούχο που συνοδεύτηκε και με γκολ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό