26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ένας «μίνι» οδηγός για να… ξεμπερδευτείτε

Ειδήσεις Ελλάδα

Έφτασε η στιγμή να προσέλθουν στις κάλπες 373 εκατ. Ευρωπαίοι. 200 τα κόμματα, 27 χώρες και οι ευρωεκλογές σηκώνουν αυλαία αύριο 6 Ιουνίου.

Το σύστημα, όπως και οι διάδρομοι του Ευρωκοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, μοιάζει δαιδαλώδες, ωστόσο η Ναυτεμπορική σάς παρουσιάζει μερικές πληροφορίες για το βράδυ της Κυριακής.

Πόσοι βουλευτές εκλέγονται; 720, 15 περισσότεροι από το 2019, αλλά λιγότεροι από τους 751, αριθμός προ-Brexit επιπέδων.

Πρώτη Ολομέλεια με τη νέα σύνθεση; Μέσα Ιουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές εκλέγονται απευθείας από τον λαό. Η φον ντερ Λάιεν όμως θέλει 361 ψήφους για να πάρει εκ νέου το «χρίσμα».

Πρώτοι στον «χορό» οι Ολλανδοί. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7.30 και κλείνουν στις 21.00 (τοπική ώρα, +1 ώρα Ελλάδος). Η Ολλανδία εκλέγει 31 ευρωβουλευτές. Θα ενισχυθεί κι άλλο η ακροδεξιά μετά τη νίκη Βίλντερς τον Νοέμβριο;

Την Παρασκευή

Οι κάλπες στην Ιρλανδία είναι ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Η χώρα εκλέγει 14 ευρωβουλευτές.

Η Τσεχία ανοίγει επίσης τις κάλπες για 2 ημέρες. Εκλέγει 21 ευρωβουλευτές. Τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά από τις 14.00 έως τις 22.00 στις 7 Ιουνίου και από τις 8 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ. στις 8 Ιουνίου.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου

Η Λετονία ανοίγει τις κάλπες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η χώρα εκλέγει 9 βουλευτές.

Η Μάλτα ψηφίζει από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ως μία από τις τρεις μικρότερες χώρες της ΕΕ, εκλέγει μόνο 6 μέλη. Οι νέοι 16 και 17 ετών μπορούν να ψηφίσουν, στη χώρα της προέδρου Μέτσολα.

Η Σλοβακία ανοίγει τις κάλπες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Εκλέγει 15 ευρωβουλευτές. Το κυβερνών κόμμα της χώρας Smer θα μπορούσε να δει την υποστήριξη να διογκώνεται μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο τον Μάιο.

Η Ιταλία ξεκινά τη διήμερη διαδικασία. Ως η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, εκλέγει 76  Ευρωβουλευτές. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 8 Ιουνίου από τις 3 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. και στις 9 Ιουνίου από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρωθυπουργό Μελόνι, την οποία πολιορκούν τόσο η φον ντερ Λάιεν όσο και η Μαρίν Λε Πεν.

Η μεγάλη ημέρα για τις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και Γαλλία και Γερμανία είναι η 9η Ιουνίου. Η χώρα μας εκλέγει 21 Ευρωβουλευτές.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 18.15 (19.15 ώρα Ελλάδος) αναμένονται τα πρώτα εθνικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Politico.

Στις 20.15 (ή λίγο αργότερα,21.15 ώρα Ελλάδος), οι αξιωματούχοι αναμένεται να αποκαλύψουν την πρώτη εκτιμώμενη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– Στις 23.15 (0.15 ώρα Ελλάδος) είναι η ώρα που το θεσμικό όργανο ανακοινώνει τα πρώτα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ιταλία.

– Η Φον ντερ Λάιεν, καθώς και οι άλλοι επικεφαλής υποψήφιοι, σχεδιάζουν να απευθυνθούν στους Ευρωπαίους, από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες – Η Ναυτεμπορική θα βρίσκεται εκεί.

– Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας το Κοινοβούλιο δημοσιεύει τα τελευταία επικαιροποιημένα εκλογικά αποτελέσματα.

*Περισσότερα, σε ζωντανή μετάδοση από το naftemporiki.gr το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό