15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έλληνες ερευνητές σε γαλλική επιστημονική αποστολή σε Τυρρηνικό Πέλαγος και ανατολική Μεσόγειο

Ειδήσεις Ελλάδα

Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θα συμμετάσχουν σε ερευνητική αποστολή στο πλαίσιο του γαλλικού ερευνητικού πλόα PERLE-4 ο οποίος θα λάβει χώρα στην περιοχή του Τυρρηνικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 27 Μαρτίου ως τις 29 Απριλίου.

Η αποστολή θα διενεργηθεί με το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Ν/ΟL’ Atalante» του Γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου ΙFREMER, με αφετηρία και λήξη στο λιμάνι του La Seyne-sur-Mer Γαλλίας.

Όπως ανακοίνωσε το ΕΛΚΕΘΕ, η ερευνητική αποστολή περιλαμβάνει συλλογή φυσικών, χημικών και βιολογικών δεδομένων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με στόχο τη μελέτη των φυσικών και βιοχημικών διεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι μετρήσεις/δειγματοληψίες που θα γίνουν στην αποστολή θα συνδυαστούν με συλλογή δεδομένων από αυτόνομους πλωτήρες. Προσθέτως, θα γίνει ανέλκυση διάταξης με φυσικοχημικούς αισθητήρες και ιζηματοπαγίδες που έχουν ποντιστεί προ τριετίας σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Το σύνολο των ως άνω δράσεων αποτελεί συνέχεια προσπάθειας που θα συμβάλει ουσιαστικά στη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής έρευνας. Στην αποστολή θα συμμετέχουν εκτός από τους 6 Έλληνες ερευνητές και διακεκριμένοι επιστήμονες από Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ.

Η προσπάθεια και η ελληνική συμμετοχή υποστηρίζεται από το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της – CLIMPACT, μια εμβληματική πρωτοβουλία του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλουν στην προσπάθεια για πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό